İETT tarihe karışacak

Haber Giriş : 23 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nın ardından yeni bir kanunla 'İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kurulması gündemde... İETT, Ulaşım AŞ, Deniz İşletmeleri, İDO, ve TDİ bir çatı altında toplanacak.

'Büyükşehir Belediyeleri Yasası', deniz, kara ve raylı taşımacılığın Büyükşehir belediyelerine bağlanmasını öngörüyor. İETT, Ulaşım AŞ, Deniz İşletmeleri, İDO, TDİ'nin İstanbul'daki şehir içi vapur işletmeleri bir çatı altında toplanacak.

Yeni yasama döneminde meclisin gündemine gelmesi beklenen kanunla, Büyükşehir Belediyesi, ulaşımla ilgili yatırım ve planlamaları yaparken, yeni kurulacak müdürlük planlanan yatırımın uygulanmasından, denetiminden ve işletmesinden sorumlu olacak.

İstanbul'un ulaşımının tek merkezde toplanmasına olanak tanıyan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'nun yedinci maddesinin alt başlıklarının yürürlüğe girmesi için İçişleri Bakanlığı'nın çıkaracağı yönetmelik bekleniyor. Bu kanun, 'İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kurulmasıyla hayat bulacak.

"Tek otorite olacak"

İETT Genel Müdürü Muammer Kantarcı, "İETT, Ulaşım AŞ, Deniz İşletmeleri, İDO, TDİ'nin İstanbul'daki şehir içi vapur işletmeleri bir çatı altında toplanacak ve İstanbul'un ulaşımı, planlaması, yatırımı ve işletmesi üç ayrı organizasyon altında ama tek otorite olarak İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü çatısı altında yürütülecek" dedi.

İl Trafik Komisyonu'nun aldığı kararla halen İETT çatısı altında hizmet veren lastikli araçlara bu kez deniz ulaşımı ve raylı sistem de eklenecek.

Ulaşıma hükmeden 17 otorite tarihe karışıyor

Düğmeye basılması için 'İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kurulmasına da olanak tanıyacak yeni kanunun çıkması bekleniyor. Bu durumda başta İETT olmak üzere İstanbul'da ulaşıma hükmeden 17 otorite tarihe karışıyor. Entegrasyon süreci de sancılı olacağa benziyor.

Personel devriyle ilgili görüşlerini belirten Kantarcı, "Yeni çatı altında toplanırken TDİ'nin, TCDD'nin banliyo kısmının çİstanbul Ulaşım İdaresi'ne devredilmesi sırasında personel devri olacak. Bu personelin kıdem tazminatları var ihbar tazminatları var, maaşları var. Bu giderleri karşılamada finans ve mali yük geleceği için bir sorun. Kanun çıkmadan şöyle çözeceğiz diyemeyiz" dedi.

Kanun çıktığında sorunlar ve çözümler gündeme birlikte gelecek. Şimdiki konuşmalar daha çok çözüme dair.

İstanbul'un ulaşımına dair planlama ve yatırımı bundan böyle Büyükşehir Belediyesi yapacak, planlanan yatırımın uygulanmasından, denetiminden ve işletmesinden yeni kurulacak 'İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü' sorumlu olacak.

CNNTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber