Emekli Sandığı, SSK'nın 15'te birine bakıp, SSK kadar ilaç harcaması yapıyor

Haber Giriş : 30 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplam 35 milyon üyesi bulunan SSK yılda 2.1 katrilyonluk ilaç harcaması yaparken, 2.5 milyon üyesi olan Emekli Sandığı'nın yaptığı ilaç harcaması 1.5 katrilyon lira... Tıp Kurumu Derneği'nin raporuna göre, Emekli Sandığı, SSK'nın 15'te birine bakıp, neredeyse SSK kadar ilaç harcaması yapıyor

SSK, eritropoetin ihalesiyle tüm şimşekleri üzerine çekmesine karşın, Emekli Sandığı'nın ilaç alımlarında daha çok kazıklandığı ortaya çıktı. Çünkü, 35 milyon kişiye hizmet veren SSK yılda 2.1 katrilyon liralık ilaç harcaması yaparken, 2.5 milyon kişiye hizmet veren Emekli Sandığı'nın ilaca harcadığı para 1.5 katrilyon lira oldu. Tıp Kurumu'nun hazırladığı ?Türkiye'de ilaçta genel çerçeve ve çözüm önerileri' başlıklı raporda, çarpıklık gözler önüne serildi. Yani Emekli Sandığı, SSK'nın 15'te birine bakıp, neredeyse SSK kadar ilaç için harcama yapıyor.

APORA göre, sağlık harcamalarının yarıya yakınını ilaç harcamaları oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerde ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamalarına oranı ise yüzde 10'u buluyor. Türkiye'de ise geçtiğimiz yıl, üretici fiyatlarıyla 3.5 milyar dolar, tüketici fiyatlarıyla da 5 milyar dolarlık ilaç harcaması yapıldı. Türkiye'nin yıllık petrol ithalatı da 5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Rapora göre, geçen yıl ilaçta dış ticaret açığı 1.6 milyar dolara yükseldi, ilaçta ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 10'un altına düştü. Yani uluslararası ilaç şirketleri Türk ilaç pazarının yüzde 60'ından fazlasını kontrollerinde bulunduruyor.

2010 yılında terapötik protein olarak adlandırılan ilaç türü pazarının 70-100 milyar dolara çıkmasının beklendiği belirtilen raporda, ABD, AB, Japonya menşeli ilaç firmaları arasında kıyasıya bir rekabet olduğu, Çin, Hindistan, Arjantin gibi ülkelerin de jenerik biyotek üretiminde önemli yol katettikleri belirtildi. Tıp Kurumu, Türkiye'deki biyotek ilaç pazarının 500 milyon dolara ulaştığını belirterek, yerli firmaların da bir an önce bu tür ilaç üretimine geçebilmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasını belirterek, ?Bu konuda yerli firmaların üretim için başvuruları var. Ama ne eski hükümetler üretim izni verdi ne de mevcut hükümet' açıklamasını yaptı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber