'Bilgili ol, bağımlı olma' projesi

Haber Giriş : 27 Kasım 2007 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği (YSED), Genel Yaşam Sigorta A. Ş. ve Bluechip Turizm tarafından hayata geçirilen ?Bilgili Ol, Bağımlı Olma? sosyal sorumluluk projesi kapsamında, İstanbul'da pilot olarak seçilen 30 okulda gençlere ve ailelerine madde kullanımının zararları hakkında eğitim verilecek.

-?HEDEF 13 BİN AİLEYE ULAŞMAK?-

Projeyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Güner Ergenç, proje kapsamında İstanbul'un pilot bölge olarak seçildiğini ve 2007-2008 öğretim yılında İstanbul'daki 30 okulda yaklaşık 13 bin aileye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Madde bağımlılığının geçmişten gelen bir problem olduğunu ifade eden Ergenç, ?Uzun zaman örtbas edilmiş ya da uğraşmamak için el atılmamış ya da uğraşma cesareti gösterilmemiştir. Biz bu örtbas edilmiş konunun üzerindeki örtüyü açtık, mücadele cesareti gösterdik? diye konuştu.

Ergenç, Türkiye'nin, madde kullanımı yüksek olan ülkelere oranla daha iyi bir konumda bulunduğunu söyleyerek, tedbir alınmadığı ve bilinçlenme sağlanmadığı zaman bu ülkelerle aynı konuma gelineceği uyarısında bulundu. Ergenç, proje için genelde kırsaldan gelerek İstanbul'a yerleşen ailelerin yoğun olduğu bölgeler ile madde kullanımının yoğun olduğu bölgelerin seçildiğini kaydetti.

-?2006'DA 1 MİLYON 4 BİN 391 ÖĞRENCİ EĞİTİME KATILDI?-

2006-2007 öğretim yılı içerisinde 1 milyon 50 bin işlem yaparak birçok okulda araştırma yaptıklarını belirten Ergenç, zararlı alışkanlıklar, bağımlılık yapan maddeler ve bağımlılık süreci üzerine toplam 32 okulun 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11.'i sınıflarında yapılan eğitime toplam 1 milyon 516 bin 426 öğrenciden 1 milyon 4 bin 391 öğrencinin katıldığını söyledi.

Ergenç, yine 32 okulda yapılan aile içi şiddet, zararlı alışkanlıklar, okul ve aile işbirliği, çocuklarda sosyal-kültürel uyum problemi, ailede uygulanan ağır ceza ve yöntemler konulu veli bilgilendirme toplantılarına ise, toplam 1 milyon 737 bin 839 veliden 900 bin 836'sının bilgilendirildiğini dile getirdi. Ergenç, başlatılan kampanyaya herkesin destek vermesini istedi.

-?ANNE VE BABANIN EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ?-

Proje hakkında bilgi veren YSED Başkanı Doç. Dr. Kültegin Ögel de, Türkiye'de madde kullanımının yükselişte olduğunu vurgulayarak, bu yükselişi önlemek amacıyla şuan yapılacak müdahalenin ve özellikle anne ile babanın eğitiminin önemine dikkat çekti. Ögel, projenin amacının madde bağımlılığının önlenmesi ve bu kapsamda anne-baba eğitimi olduğunu dile getirerek, ilk etapta pilot olarak seçilen İstanbul'daki 5'i özel 30 okulda ve her okulda iki eğitmen olmak üzere çalışmaların başlatılmacağnı söyledi.

Ailelere verilecek eğitim içerisinde konuyla ilgili bir film gösterimi sunacaklarını kaydeden Ögel, ayrıca ailelerin her zaman ulaşması amacıyla oluşturulan www.bilgiliol.org.tr adresinden interaktif eğitim alabileceğini vurguladı. Ögel, 2008 Mayıs ayı sonunda çalışma sonuçlarının açıklanacağını belirterek, Mayıs'tan sonraki hedeflerinin ise projeyi Türkiye yaymak olduğunu ifade etti.

-?AİLELER, 2 YIL SONRA FARK EDİYOR?-

Ögel, YSED'in son 5 yıl içinde yaptığı araştırmalara göre, uyuşturucu kullanan gençlerin anne ve babasının, gençler uyuşturucuya başladıktan ortalama 2 yıl içinde bu durumdan haberdar olduklarının gözlendiğini belirterek, bilgilenmenin önemine dikkat çekti.

Ögel, araştırmaya göre, annesi sigara kullanan gençlerde, annesi sigara kullanmayanlara göre uyuşturucu kullanma riskinin 2-4 kat daha fazla olduğunu, bu oranın, annesi alkol kullananlarda 7 kat, babası alkol kullananlarda da 2 kat daha arttığını belirterek, anne ve babanın iyi birer örnek olmayı öğrenmesi gerektiğine işaret etti. Ögel, araştırma sonuçlarının uyuşturucu kullanan gençlerin anne ve babasının çocuklarının nerede olduğunu bilmeme oranının, uyuşturucu kullanmayan çocukların anne ve babasına göre 2-8 kat daha fazla olduğunu ve bu nedenle çocukların nasıl izleneceğinin bilinmesi gerektiğini ifade etti.

-GENÇLERDE MERAK UYANDIRMADAN BİLİNÇLENDİRME YAPILMALI?-

ÇYDD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Meriçli ise, Türkiye'deki en önemli sorunun eğitimsizlik olduğunu ve sorunu çözmek için eğitimdeki fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. Dünyada ve Türkiye'de madde bağımlılığı sorununa duyarlı olmak gerektiğini söyleyen Meriçli, ?Görmezden gelerek bir yere varamayız. Ele ele vererek bu sorunu çözmeye çalışmalıyız? diye konuştu. Meriçli, bu bilinçlendirmenin, gençlerde deneyim ve merak duygusu uyandırmadan yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber