Hangi alanlarda elemana ihtiyaç var?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Kazım Yiğit, ülkede ara elemana büyük bir ihtiyaç duyulduğunu, özellikle metal sanayisinde eleman sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Kazım Yiğit, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğin azaltılması için mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarının, fabrikalarının Marmara Bölgesi'nde bulunduğunu, ülkenin 4. büyük kenti konumundaki Bursa'da özellikle otomotiv ve tekstil sektörlerinin çok geliştiğini belirten Yiğit, şöyle konuştu: "TOFAŞ ve OYAK Renault gibi fabrikalar burada kurulu. Onlara bağlı yüzlerce oto yan sanayi firması var. Bunun yanında tekstil ve gıda sektörü var. Bir taraftan ülkede gerçekten işsizlik varken, diğer yandan özellikle Bursa'da işçi bulamıyoruz. Ara eleman bulmakta çok büyük bir sıkıntı çekiyoruz."

"TORNACI, KAYNAKÇI VE TEKSTİL İŞÇİSİ BULMAKTA SIKINTI"

Özellikle yetişmiş tornacı, kaynakçı ve tekstil işçisi bulmakta sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Yiğit, şunları kaydetti: "Bu nedenle biz, mesleki eğitime önem veriyoruz. Sürekli mesleki eğitim üzerinde duruyoruz. Vasıfsız insanları meslek sahibi yaparak istihdamı sağlamaya çalışıyoruz. Zaman zaman işverenlerimizden şikayetler alıyoruz. 'Bu ülkede işsizlik yok herhalde. Talep veriyoruz, bu talebimiz karşılanmıyor' diyorlar. Doğru, meslekli eleman bulmakta biz de İş Kurumu olarak sıkıntı çekiyoruz. Ara elemana çok büyük bir ihtiyaç var. Özellikle metal sanayisinde büyük bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bir tornacıya, kaynakçıya, presçiye, dokumacıya her zaman ihtiyaç var. Şu an 800'ü aşkın işçi talebi var ve bu sadece açığın bir kısmı. Talepler sürekli geliyor."

Kurum olarak sürekli mesleki eğitim kursları düzenlediklerini, bu kurslara ilköğretim, lise ve meslek yüksekokulu mezunlarının katılabildiğini belirten Yiğit, "Gençlerimizi işverenin istediği yönde eğitiyoruz. Fabrikalarla yaptığımız eğitimlerde iş garantisi de veriliyor" diye konuştu. Bursa İl Müdürlüğüne 2006 yılının 9 aylık bölümünde 17 bin 295 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu, bunlardan 4 bin 870'inin istihdam edildiğine dikkati çeken Yiğit, "Bu yılın ilk 9 ayında ise kurumumuza iş başvurusunda bulunan 24 bin 828 kişiden, 6 bin 413'ü iş buldu. Yani kurumumuza başvuran her 4 kişiden biri işe yerleştirildi. İş bulamayanların en büyük eksikliği ise nitelik. İşsizliğin ağır ekonomik ve sosyal sonuçlarını giderebilmek için toplumumuzun tüm kesimleriyle işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber