TOKİ Başkanı: Belde belediyeler kapatılmalı

Haber Giriş : 09 Aralık 2007 12:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gecekondulaşmanın, kaçak yapılaşmanın en büyük sebebinin belde belediyeleri olduğunu, bu belediyelerin "yapılaşmanın rejimini bozduğunu" belirterek, "Bence belde belediyeleri olmamalı, kapatılmalı" dedi.

Bayraktar, gecekondu ve kentleşme sorunu hakkında A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, merkez belediyeler yapılaşma konusunda "düşük yoğunluk" rejimi izlerken, bu belediyelere çok yakın yerlerde bulunan belde belediyelerinin, istedikleri gibi imar planı yaparak, yüksek yoğunluklu yapılaşmaya izin verebildiğine işaret eden Bayraktar, bunun da "çarpık kentleşmeye neden olduğunu" belirtti.

İstanbul'daki imar ve kentleşme sorunun yaşanmasında belde belediyelerinin yanlış imar politikalarının da etkili olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bir merkez belediyesi, yapılaşma rejimi oluşturmak istiyor. İstanbul'un bu hale gelmesinin en büyük nedeni, bu belde belediyeleri. Önceden 27 tane merkez belediye vardı, bunlar metropole bağlıydı. Diğer 5 ilçe metropole bağlı değildi. Onlar kafalarına göre imar planı yapıp uyguluyordu. Ufak bir belde belediyesinin, koskaca İstanbul Belediyesi kadar yetkisi var. Ne oldu, İstanbul çığırından çıktı... İstanbul böyle, Samsun, Trabzon, Denizli, Hatay böyle.... Japonya, Almanya'da ufak belediyeleri kapatmışlar. Böylece yapılaşma rejiminde ahenk sağlanmış."

Küçük belediyelerde "şişkin kadrolar" olmasına karşın, imar konusunda çalışacak şehir plancısı, mimar, mühendis, haritacı bulunmadığına, ayrıca kaynak sıkıntısı olduğuna işaret eden TOKİ Başkanı Bayraktar, gecekondu dönüşüm projeleri uygularken çok zorlandıklarını vurguladı.

Halen 140 belediye ile gecekondu dönüşüm projesi için protokol imzaladıklarını hatırlatan Bayraktar, "Belediyeler ile çalışırken ana arterleri, su isale hattı ve yolları belediyelerin yapması lazım. Gecekondu dönüşümleri yapacağız, ama onların dermanı yok" dedi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "nüfusunun çok artması nedeniyle İstanbul için özel yönetim birimi oluşturulması" yönündeki önerilerin hatırlatılması üzerine, "bu görüşleri desteklemediğini" belirtti.

Devleti 'insan'a benzeten Bayraktar, şöyle konuştu:

"İnsanla devletin farkı yok. Devletin de kalbi, gözü, eli var. İstanbul'da bir kalp, başka bir şehirde başka bir kalp, böyle bir şey olmaz. Ama (İstanbul çok büyük şehir) diyeceksiniz. O zaman İstanbul'a özgü bazı yasal düzenlemeler yapılabilir. İstanbul'a gelebilecek yetkinliği ve özelliği olan insan İstanbul'a gelsin. Memleketinde iş bulamayan gelmesin. Onlara kendi yöresinde iş bulalım, fabrika yapalım, yerinde istihdam yaratalım. Ayrı bir yönetim biçimi, birimi kesinlikle yanlıştır; bu memlekete hainliktir. Bugün İstanbul'a verirsin, yarın memleketin başka yerinde istenir. Türkiye'nin yapısı, üniter bir yapı dışındaki sistemi kabul etmez. Üniter sistemden fedakarlık yapmak hainliktir, olmaz öyle şey..."

"Yerinden yönetimin ayrı, federasyonun ayrı" olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Yerel yönetimlerin yetkileri, kendi kendilerine yeterlilik sağlanacak şekilde artırabilir. Devletin bütünlüğünü yıpratacak yetkiler, son derece sakıncalı. Belediyenin laüsel bir şekilde bütçe yapması, eleman alması, kendi başına buyruk imar planı yapması, son derece yanlıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber