Yetki Savaşını Bu Kez 'Bem-Bir-Sen' Kazandı

Yerel yönetimler hizmet kolunda 2002 yılından bu yana yetki KESK'e bağlı Tüm Bel Sendikasındaydı. Ancak, rekabet geçen yıl kızıştı ve yetkiyi Memur-Sen'e bağlı Bem Bir Sendikası almıştı. Tüm Bel Sen, bu yetki işleminin iptali için, Ankara 15. İş Mahkemesinde dava açmış ve davayı kazanmıştı. Bem Bir Sen, dava kararını Yargıtay nezdinde temyiz etti. Temyiz sonucunu bugün belli oldu. Yargırtay, Ankara 15. İş Mahkemesi kararını bozdu ve Bem Bir Sen lehinde karar verdi. Detaylar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Aralık 2007 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31 Temmuz 2007 tarihinde yayımladığımız "Yerel Yönetimler Hizmet Kolunda Yetki Tartışması" başlıklı haber için tıklayınız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayınladığı 2006 yılı istatistiklerine göre Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir-Sen'in üye çoğunluğunu elinde bulundurarak ?yetkili sendika? ilan edilmesine karşı çıkan ve dava açan KESK'e bağlı Tüm Bel Sen'in iddiaları Yargıtay'dan döndü.

Yargıtay, Ankara 15. İş Mahkemesi'nin ?Bem-Bir-Sen'e verilen yetkinin iptali? yönündeki kararını, Mahkeme'nin delilleri, yazılı kayıtları ve bilirkişi raporunu incelemediği ve yeterince değerlendirmediği gerekçesi ile bozdu.

Bilindiği gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2006 yılı istatistiklerine göre Bem-Bir-Sen, yerel hizmet işkolunda üye çoğunluğunu elinde bulundurduğu için ?yetkili sendika? olarak ilan edilmişti.

Bunun üzerine KESK'e bağlı Tüm Bel Sen, Bem Bir Sen'in yetki tespit tutanaklarını süresinde bakanlığa teslim etmediği, kendi üye sayısının Bakanlık istatistiklerinde belirtilen sayının çok üzerinde olduğu, istatistiklerin kanunlara aykırı düzenlendiği gerekçesiyle dava açtı ve Bem Bir Sen'e verilen ?yetkinin? durdurulmasını ve iptalini istedi.

Bu arada yetkili sendika olan Bem Bir Sen'de kendi üye sayılarına ilişkin istatistiklerin gerçeği yansıtmadığını, üye sayılarının belirtilen sayının üzerinde olduğunu belirterek dava açtı.

Davalara bakan Ankara 15. İş Mahkemesi, 4688 sayılı yasanın 30. maddesine göre düzenlenen tutanakların Bem Bir Sen'in süresi geçirildikten sonra Bakanlığa teslim ettiğine, buna karşılık Tüm Bel Sen'in kendisine ait yetki tutanaklarını ?yasal süre? içinde Bakanlığa verdiğine karar verdi. Mahkeme, süresinde sunulmayan tutanakların geçerli sayılmayacağından hareketle Tüm Bel Sen'in davasının kabulüne, Bem-Bir-Sen'e verilen yetkinin iptaline, Tüm Bel Sen'in yetkili sendika olduğunun tespitine, Bem-Bir-Sen'in üye sayısı ile ilgili düzeltme talebinin reddine karar verdi.

BEM-BİR-SEN'DAN KARARA İTİRAZ

Ankara 15. İş Mahkemesi tarafından verilen karara Bem-Bir-Sen itiraz etti. Sendikanın itirazını inceleyen Yargıtay ise 12.12.2007 tarihli, 2007/32991 esas ve 2007/33638 nolu kararı mahkemenin kararını Bem- Bir-Sen lehine bozdu.

Yargıtay, üye tespit tutanaklarının 31 Mayıs 2006 tarihine kadar verilmesi zorunluluğunu ?hak düşürücü? nitelikte görmedi. Yargılama safhasında 31 Mayıs 2006 tarihi itibarıyle hangi sendikanın ne kadar üyeye sahip bulunduğunun ve hangi sendikanın çoğunluğa sahip olduğunun tutanaklar dışındaki delillerle de kanıtlanmasının mümkün olduğunu belirten Yargıtay,bu nedenlerle Tüm Bel Sen'in yazılı gerekçelerinin kabul edilmesini ve Bem-Bir-Sen'in davasının reddedilmesini ?hatalı? bularak kararı Bem-Bir-Sen lehine bozdu.

BİLİRKİŞİ RAPORU DEĞERLENDİRMEYE ALINMADI

Yargıtay bozma kararında ayrıca, yargılama sırasında başvurulan Bilirkişinin Bem Bir Sen'in yetkili sendika olduğuna, hatta üye sayısı arasındaki farkın 60 değil, 460 olduğu yönündeki raporunun mahkeme tarafından değerlendirilmediğine de vurgu yaptı. Kararda, Mahkemenin bilirkişi raporlarını değerlendirerek 15 Mayıs 2006 tarihinde sendikaların üye sayılarının ve hangi sendikanın yetkiye sahip olduğiunun saptanması ve sonuca göre karar verilmesi gerekirken, bunları dikkate almadan sadece yazılı şekilde hüküm kurarak karar verilmesini hatalı buldu ve bunları kararı bozma sebebi olarak gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber