Tapu'daki yolsuzluk 'tebdil-i kıyafet'e takılmış

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Keçiören Tapu Müdürlüğü'ndeki yolsuzluk iddiaları üzerine 'tebdil-i kıyafetle' denetim yapan Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç'tan da rüşvet istendi. Memurların Yamaç'a rüşvet imasında bulunması üzerine Bayındırlık Bakanlığı soruşturma başlattı.

Gayrimenkul harçlarında zimmet ve yolsuzluk iddiasıyla Keçiören 4. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü'ne yapılan operasyonu, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç'ın tetiklediği ortaya çıktı. İddiaları yerinde inceleyen Yamaç'ın, Tapu Müdürlüğü'nde tebdil-i kıyafet işlem yaptırıp incelemelerde bulunduğu anlaşıldı. Görevli memurun, müsteşar yardımcısına rüşvet imasında bulunması üzerine bakanlığın soruşturma başlattığı öğrenildi.

Rüşvet, zimmet ve yolsuzluk konusunda deneyimli bir müfettişini görevlendiren Tapu Genel Müdürlüğü, bazı menkul ve gayrimenkul devir ve satışlarında yatırılan harçların ve döner sermaye paralarının zimmete geçirildiğini tespit etti. Malî polisin 'Parsel' kod adlı operasyonunda döner sermaye paralarının zimmete geçirilmesinde memur H.A.'nın ismi ön plana çıktı. Polis şimdi 4. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü'nde işlem yaptıran emlakçıları mercek altına aldı. Tapu Müdürü Ö.E.'nin emlakçılara gayrimenkul devir satış işlemlerinde, dosya başına 100 YTL talep ettiği öne sürülüyor. Ö.E.'nin bu amaçla emlakçılarla toplantı yaptığı da iddia ediliyor. Bazı emlakçıların da tapu müdürünün talepleri karşısında şikâyetçi olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Gölbaşı Tapu Sicil Müdürü Salih Yılmaz Kafadar, bazı basın yayın organlarında Gölbaşı Tapu Sicil Müdürlüğü'nün adının da yer aldığını hatırlatarak, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ankara Emniyeti'nin düzenlediği operasyonda, Keçiören Tapu Sicil Müdürlüğü'nde emlak satışlarından rüşvet aldıkları iddiasıyla 3'ü müdür, 14'ü memur olmak üzere toplam 17 kişi gözaltına alınmıştı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, bazı tapu sicil müdürlükleri ile ilgili ihbarlar çerçevesinde idari işlemleri yaptıklarını, operasyonların bunların ardından geldiğini belirterek, "Sonu nereye varırsa varsın, biz olayın üzerine gideceğiz." diye konuştu. Adlı, tapudaki artan iş yüküyle birlikte suistimallerin arttığına yönelik duyumlar aldıklarını, ancak vatandaştan dilekçe istediklerinde, kimsenin buna yanaşmadığını, bunun da işleri zorlaştırdığını kaydetti.

Keçiören ve Menderes'teki operasyonların 'varsa' diğer tapu dairelerine de yapılacağına dikkat çeken Adlı, şunları kaydetti: "Operasyonlar içimizdeki çürükler temizleninceye kadar devam edecek. 17 bin insanı şaibe altında bırakanları aramızda barındırmak istemiyoruz. Bunlar bizi üzüyor, yaralıyor; ama sonuçta bunları temizlememiz gerekiyor. Toplumun da hassas olması lazım."

Kameralı takip geliyor

Yolsuzluklara yönelik önlemlerini arttıran Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, bu çerçevede bin 400 birimin 17 bin elemanla hizmet verdiği tapu dairelerinde kamerayla takip uygulamasına başlıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün mobil kamera sisteminden esinlenen uygulama dahilinde çok sayıda tapu dairesi gözetim altında tutulacak. İşlem bakımından hemen hemen tüm noktalarda kullanılan sistem, 15 gün içerisinde 190 birimin hizmetine sunulacak. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, sene içerisinde 5 milyon işleme imza atan tapu dairelerinde istenmeyen hadiselerin önüne geçmek için kamerayla birimleri denetime aldıklarını ifade etti. Kamera sistemiyle merkezî bir noktadan, tapu daireleri aynı anda izlenebiliyor. Birden çok dairenin aynı anda takip edilebilmesine imkân veren sistem, memurların vatandaşlara yönelik hizmetlerini gözlemleme fırsatı sunuyor. Buğra Kardan, Ankara

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber