Hasta ve eczacıların provizyon sorunu sürüyor

Haber Giriş : 04 Şubat 2008 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007'de had safhaya gelen provizyon sistemindeki aksaklıklar 2008'de de devam ediyor. Provizyon sistemi çalışmayan eczacı, sisteme girmeden ilacı veremiyor. Hastane kuyruklarında bekleyen hastalar, ilaçlarını alabilmek için bu kez de eczane kapılarında beklemeye başlıyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, provizyon sisteminde yaşadıkları aksaklıkların verilen sözlere rağmen giderilmediğini söyleyerek ?Sistem 2008'de de hem eczacıyı hem ilaca ulaşamayan vatandaşı mağdur ediyor? dedi. Provizyon sisteminin sık sık kesintiye uğramasına; SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un birleşmesinin ardından, bilgi aktarımını tam olarak gerçekleştirmeyen SSK'nın neden olduğunu belirten Saydan ?Üç kurumun birleşmesinden önce her kurumun ayrı ayrı programlarından yapılan işlemin tek bir program üzerinden yapılmaya başlanmış olmasına karşılık, SSK'nın bilgi işlem merkezindeki bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'nun ortak provizyon sistemine aktarmaması sorunun kaynağı olmuştur? dedi. Saydan, SSK Genel Müdürü Sami Türkoğlu'nun ANKA aracılığıyla duyurduğu "sorunun sadece SGK'dan değil, Telekom ve eczacı bilgisayarındaki aksaklıklardan da kaynaklandığı"na ilişkin açıklamalarının da gerçei yansıtmadığını öne sürdü.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan eczanelerde son teknolojiyi kullandıklarını ifade ederek ?Biz askeri reçeteleri de karşılıyoruz. TSK provizyon sistemi eczanelerimizde çalışıyor da, SGK'nın provizyon sistemi neden çalışmıyor? Bütün provizyon sistemleri içinde tek çalışmayan ve halkın sağlığını ilgilendiren sistem SGK'nın provizyon sistemidir? dedi. SGK olarak provizyon sistemine SSK bilgi işlemindeki bilgilerin aktarımının bir an önce gerçekleştirilmesi ve sistemin bakım güncelleme gibi durumlarda kesintiye uğramayacak şekilde alt yapısının hazırlanması gerektiğine işaret eden Saydan ?Sistemin 23 bin eczanenin aynı anda sisteme girmesi durumunda bile çalışır duruma getirilmesi gerekmektedir? diye konuştu.

ECZACILAR: ?ARTIK RUH SAĞLIĞIMIZI KAYBEDİYORUZ?

Durumdan şikayetçi olan eczacılar SGK provizyon sisteminin sık sık çalışmamasının özellikle acil ilaca ulaşması gereken hastalar için ciddi sorunlara neden olduğunu belirtirken, hastalar ve eczacıların ise bu durumdan ötürü karşı karşıya geldiğini savundular. Eczacı Tansel Danış, sistemin hemen hemen her gün kesildiğini belirterek ?Artık ruh sağlığımızı kaybediyoruz. Provizyon çilesini çekmekten yorgun düştük? dedi. Sisteme girmeden ilaç vermenin kendileri için riskli olduğunu söyleyen Danış, ?Ancak bazı hastalar, hastalıklar bekleyemez. Acil ilaç ihtiyaçları var. Örneğin insülin gibi zamanında ve saatinde alınması gereken ilaçlar var. Bunları almayan hastalar ciddi anlamda riske girerler? dedi. Halk sağlığı açısından kötü sonuçlara yol açabilecek bu durumun bir an önce düzeltilmesini isteyen Danış, ?Bu konunun üzerine düşülmemesi bizi üzüyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber