Prof. Dr. Şengör'ün adaylığı Cumhurbaşkanlığı'na ulaşmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2008 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'te bir açık kaldı: Gül, Şengör'ü bekliyor

Cumhurbaşkanı Gül, Yükseköğretim Kurulu'nda boş bulunan 4 üyeliğe atama yaptı; Prof. Şengör'ün atamasını beklettiği haberleri üzerine ise bu konudaki yazının kendisine ulaşmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, boşalan YÖK üyeliklerine, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Ömer Demir, İstanbul İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Kurtuluş ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay'ı atadı. Gül ayrıca, Üniversitelerarası Kurul tarafından bu göreve yeniden aday gösterilen Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun YÖK üyeliğini de onayladı.

YÖK'te 5 üyelik boş bulunuyordu. Prof. Dr. Ergin Nami Nomer, Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun görev süreleri sona ermiş; Prof. Dr. Aybar Ertepınar istifa etmiş; Prof. Dr. Ethem Tolga da Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandığı için görevinden ayrılmıştı.

Yüzbaşıoğlu YÖK üyeliğine yeniden aday gösterilirken, diğer üyelikler için de Demir, Kurtuluş ve Günay'ın yanı sıra Prof. Celal Şengör'ün aday gösterildiği belirtilmişti.

Ancak bu isimlerden 4'ünü bugün atayan Gül, Prof. Celal Şengör'le ilgili ise ilginç bir açıklama yaptı.

ÇANKAYA'DAN CELAL ŞENGÖR AÇIKLAMASI

Gül'ün, Üniversitelerarası Kurul'un YÖK üyeliği için aday gösterdiği Prof. Celal Şengör'ün atamasını beklettiği iddia ediliyordu. Cumhurbaşkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada Kurul'un bu konudaki kararının henüz Köşk'e ulaşmadığı bildirildi.

Şengör'ün Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) üyelerine türban yasağının kaldırılmasına sert ifadelerle karşı çıkan mektup gönderdiği için, Gül'ün bu atamayı beklettiği iddia edilmişti.

ŞENGÖR ?KAPIYI KAPATIRIZ? DİYORDU

Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan'ın geçen hafta köşesinde yayımladığı mektuba göre; Şengör, kendisini aday gösteren ÜAK'nın 219 üyesine teşekkür ediyor; ?AK Parti ve MHP'nin türban düzenlemesini uygarlığa karşı yöneltilmiş saldırıların son fütursuz örneği? olarak niteleyip radikal bir öneride bulunuyordu:

?Bu konuda ne karşımıza çıkarılacak hukuk sistemleri, ne de dünyadan gösterilecek örnekler bizi ikna edebilir (sui-misal, misal olamaz). Bizim düşüncemizin ve faaliyetimizin temeli eleştirel akılcılıktır. Aklı ve eleştiriyi kabul etmeyen hiçbir sistemi üniversite kapısından içeri alamayız. İcab ederse, ülke yöneticileri akıllarını başlarına alana kadar o kapıları kapatırız. Bu bizim tarihsel geleneklerimizden gelen hakkımız ve hem insanlığa hem de öğrencilerimize karşı görevimizdir.?

Üniversitelerarası Kurul, Gül'ün bugün atamasını yaptığı Prof. Yüzbaşıoğlu'nun yanı sıra, 24 Ocak'taki toplantısında Prof Dr. Ethem Tolga'dan boşalan YÖK üyeliği için 16 aday arasından seçim yapmış, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ü aday olarak belirlemişti. Çankaya'dan bugün yapılan ?Henüz elimize ulaşmadı? açıklaması üzerine, ÜAK'dan bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber