Eğitim-İş'ten yönetici atamalarına ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Şubat 2008 20:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZORUNLU AÇIKLAMA

13.04.2007 günlü 26492 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliğinin 5. maddesinin 1. bendinin (ç) alt maddesi, 8. Maddesinin 1,2 ve 3. alt maddeleri, 10. maddesi, 11. maddesi, 12. maddesi, 13. maddesi, 14. maddesinin 1. bendinin(a) alt maddesi ve 15. maddesinin iptali amacıyla Eğitim İş Sendikası Genel Merkezi adına Danıştay'a dava açmıştık. Danıştay 2. Dairesi'nin 2007/1114 Esasına kayıtlı dava dosyasında 2. Daire, MEB'in savunmasını beklemeksizin yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve yürütmesi durdurulan yönetmeliği uygulamada telafisi olanaksız zararlara yol açmaması amacıyla kararı memur eliyle tebliğ etmişti. 2. Daire son derece güçlü hukuki temellere dayanan kararını, idarenin savunması geldikten sonra da değiştirmemiş, konu itirazen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na taşınmıştı. Konuyu 2007 / 625 YD itiraz numarasıyla inceleyen Genel Kurul MEB'in itirazını ; ??itiraz konusu maddeler ile ilgili ayrı ayrı hukuki değerlendirmeler yapılarak ve iptali istenen maddeler yönünden 2547 sayılı Kanunun 27/2. maddesinde yer alan şartların gerçekleştiğine yönelik hususlara gerekçede yer verilmek suretiyle yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanması gerekirken, genel değerlendirmeye dayanılarak oluşturulan gerekçe ile verilen dava konusu maddelerin yürütülmesinin durdurulmasına yönelik kararda hukuki isabet görülmemiştir?? şeklinde hüküm kurarak usulden kararı kaldırmış ve dosyayı yeniden karar verilmek üzere Danıştay 2. Dairesi ?ne göndermiştir. Söz konusu karar eğitim camiasında spekülasyon ve kaygı konusu olduğu için, ortaya çıkan bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla konuyla ilgili açıklama yapmak zorunlu olmuştur.

Gerekçede net olarak ifade edildiği üzere, Genel Kurul kararı, ?usuli eksiklik? tespitiyle kaldırmıştır. Dolayısıyla bu ?geçici etkili? karara dayanılarak söz konusu yönetmeliğin iptale konu hükümlerinin ve bu hükümlere göre yapılan atamaların hukuka uygunluğundan bahsedilebilmesi mümkün değildir.

Gelişme üzerine Eğitim İş vekilleri olarak davanın niteliğine ilişkin olarak görüşlerimizi ortaya koyan ve verilecek kararın memur eliyle tebliği talebini içeren bir dilekçe Daireye sunulmuştur.

Danıştay 2. Dairesi, kendisine ulaşır ulaşmaz dosyayı ivedilikle tekrar incelemeye almış ve Genel Kurul kararı doğrultusunda talebimizi yeniden karara bağlamıştır. Verilen yeni karar,-henüz varılan sonuç açıklanmamış olsa da- imza aşamasında olup, imzalar tamamlanır tamamlanmaz tebliğe çıkarılacaktır.

Sonuç olarak, MEB'in mevcut usuli eksikliğin uygulamaya ve devam eden davalara etkisi olmayacaktır. MEB bu kararı suistimal etmeye kalkışarak, kamuyu bile bile zarara uğratmaya yeltenirse, sanırız bedeli hukuken çok ama çok ağır olacaktır. Bu nedenle, sorunun mağduru olan eğitimcilerin kaygı duyacakları bir hukuki gelişme yoktur.

Bilgi edinilmesi dileğiyle.

EĞİTİM İŞ SENDİKASI

Vekilleri

Av. Tansu BATUR - Av. Jale KURAL - Av. Bahadır Turan DURMAZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber