Açlık sınırı 715 YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2008 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) yaptığı hesaplamaya göre, bu ay dört kişilik ailenin açlık sınırı yaklaşık 715, yoksulluk sınırı yaklaşık 2 bin 329 YTL oldu.

Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, bir önceki ay 694 YTL 1 YKr olan 4 kişilik ailenin açlık sınırı, Şubat ayında 714 YTL 92 YKr'a yükseldi. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 3,01 arttı.

Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı gösteren yoksulluk sınırında da artış görüldü. Geçen ay 2 bin 260 YTL 63 YKr olan yoksulluk sınırı, Şubat 2008'de 2 bin 328 YTL 73 YKr'ye çıktı.

Olumsuz hava şartlarının etkisiyle ortalama sebze-meyve fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 15,90 oranında meydana gelen artışın mutfak harcamasına olumsuz yansıdığı ifade edilen araştırmada, gıda harcaması tutarındaki artışın son 12 ay itibariyle yüzde 13,70, geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranının da yüzde 13,27 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi.

Araştırmada gıda harcamasındaki yıllık ortalama artışın ise yüzde 11,55 oranında olduğu kaydedildi.

Türk-İş'in açıklamasında şu değerlendirmelere yer verildi:

"Gıda harcaması tutarındaki artış çalışanların geçim koşullarını yine olumsuz etkiledi. Çalışanlar, sadece mutfak harcaması için önceki aya göre 20,91 YTL daha fazla harcama yapmak durumunda kaldı. Gıda ile birlikte kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamaları için aile bütçesinden önceki aya göre 68,10 YTL tutarında ek harcama yapma gereği ortaya çıktı.

Oysa toplumun dar ve sabit gelirli kesimlerin büyük çoğunluğuna yılın ilk altı ayı için öngörülen ücret-maaş artışı günde 50 kuruşluk artışla sınırlı kaldı. Böylece, resmi verilere göre, milyonlarla ifade edilen yoksul kesimlerin hayat şartları daha da ağırlaştı.

Gıda endeksindeki değişim son aylarda artış eğilimindedir. Yoksul kesimlerin harcamalarında ağırlıklı yer oluşturan gıda fiyatlarındaki artış eğilimi bu yönde devam ederse, yoksulluk daha da yaygınlaşacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber