Doktorlar tam gün mesaiye isyanda

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ayla Özcan

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı ?tam gün çalışma? yasa taslağına karşı çıkan doktorlar, ?Bu sistem denendi başarılı olmadı. Gerekirse bir hafta hasta bakmayız? diyor

SaĞlIkta Dönüşüm projesi kapsamında hükümetin başlatacağı 'tam gün çalışma' yasa taslağıyla ilgili olarak 29 tane uzmanlık dernekleri platformu hükümetin geri adım atmaması durumunda 1 hafta hasta bakmayacaklarını açıkladı. Hekimlerin tam gün çalışmasıyla ilgili olarak yasanın sağlık sorunlarına bir çözüm getirmeyeceğini söyleyen uzman doktorlar, yaptıkları basın toplantısıyla sorunların bitmeyeceğini söylediler.

Türk Oftanmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, günde 8 saat çalışıp, yarım günlük para alabileceklerini belirterek, ?Full time çalışıp bize part time parası versinler. Aradaki farkı hastanelerimizdeki alt yapıya harcasınlar. Bu sistem 1965 ve 1978 yıllarında iki kere denendi. Başarılı olunamadı. Muayenehanelerimizi kapatsak bile hiçbir şey düzeltilmeden gel 5'e kadar hastanede otur diyorlar. Sonra da hadi evine git diyorlar. Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok ve kabul edilir bir şey değil. Sesimizi duyurmak için her şeyi yapacağız. Gerekirse 1 hafta Türkiye genelinde uzman hekimlerle birlikte çalışmayacağız? dedi.

100 bin kişi işsiz kalır

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da, ?Türkiye'de 35-40 bin civarında uzman hekim var. Biz uzman hekimleri temsil ediyoruz. Hekimlerin iş gücü kısıtlanıyor. 25 bine yakın doktorun muayenehanesi var. 2 bin 500 dal merkezi var. Bunların kapatılmasıyla 100 bin civarında yardımcı personel de işsiz kalacak? diye konuştu.

Türk Üroloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Tarık Esen, yasayla birlikte özel sektörün de kontrol altında tutulmaya çalışıldığını ifade etti. Esen, ?Burada vatandaş en çok mağdur olacaktır. Çünkü mutsuz hekimler ortaya çıkacak? dedi.

Tam Gün Yasası neler getiriyor?

* Muayenehaneler sadece Sağlık Bakanlığı gösterildiği yerlere açılabilecek

* Muayenehanelerin yer değişikliğine sadece Sağlık Bakanlığı karar verecek

* Muayenehanesini tercih eden doktor evi dışında hiçbir yerde özel çalışamayacak.

* Özelde doktora doğum için kontrole gidebileceksiniz, ancak aynı doktor sizi doğum yaptıramayacak

* Muayenehanesini tercih eden doktor, orada aşı bile yapamayacak. Sadece teşhisi koyabilecek. Onun dışında girişimsel hiçbir işlem yapamayacak.

* Muayenehaneyi tercih eden doktor devletle ile anlaşma yapamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber