KPSS Yerleştirmelerinde Skandal

Haber Giriş : 27 Mayıs 2003 22:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS Yerleştirmelerinde Skandal

ÖSYM'nin KPSS yerleştirmeleri için kullandığı bilgisayar programında büyük hatalar olduğu ortaya çıktı. Bilgisayar programındaki bölüm/alan uyuşmazlığından dolayı bir çok adayın tercihleri dikkate alınmadı. Ve ÖSYM bugün yaptığı açıklama ile yerleştirmelerin iptal olduğunu belirtti. Ayrıntılar için tıklayın.

KPSS yerleştirmelerinde Devlet Personel Başkanlığının devre dışı bırakılmasının sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. ÖSYM'nin yerleştirme işlemleri için kullandığı bilgisayar programı bir çok adayı mağdur etti. KPSS yerleştirmelerinde hukuki boyut hep ihmal edildi. Yerleştirmelerin basit bir yerleştirme olduğu düşünüldü. Ancak aradan geçen 9 günlük süre zarfında bir çok hatanın meydana geldiği ortaya çıktı.

Sitemizin Forum bölümünde dile getirilen ancak inanmak istemediğimiz olayları araştırınca yazılanların doğru olduğunu gördük.

Örnek verecek olursak: İlanda kadro olarak mühendis kadrosu yer almakta. Bu kadroya da Bilgisayar Mühendisi olanların başvurabileceği belirtilmişti. Bilgisayar Mühendisliği diplomasını veren Türkiye'de 20'ye yakın üniversite vardır. Ama ÖSYM'nin bilgisayar programı bilgisayar mühendisliği bölümü dışındaki tercihleri dikkate almadı. Örnek verecek olarak Bilgisayar Mühendisi unvanını alan İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği kodunu yazanların tercihleri dikkate alınmadı. Bu durum Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul ve Bilkent Üniversitesi bölümleri içinde geçerlidir.

Bir örnek daha verelim. İlanda kadro olarak Elektrik Mühendisliği yer almakta. Bu kadroya hem Elektrik hem de Elektrik-Elektronik Mühendislerinin başvurabilmesi gerekmektedir. Ancak oluşturulan yanlış programdan dolayı elektrik-elektronik mühendislerinin tercihleri dikkate alınmadı.

Aynı şekilde memur kadrosu için aranan şartlarda İşletme-İktisat bölümü mezunu olmak şartına hem İşletme hem de İktisat bölümü mezunlarının başvurabilmesi gerekirken program sadece İşletme-İktisat bölümü mezunlarının tercihlerini geçerli saydı.

Bir diğer önemli sorun ise Forum bölümüne ajan nicknameli site ziyaretçisi tarafından verilen bilgiler. Buna göre ajan nicnameli arkadaş, yedek subay olarak askerliğini yapanların normal askerlik yapmadığı için tercihlerin dikkate alınmadığını, yaş koşulunda bilgisayarın hata yaptığını, Ortaöğretim birincisinin bölüm/alan uyuşmazlığından dolayı açıkta kaldığını, askerlik tecili isteyen yerlerde askerlik yapılmadığı için tercihlerin dikkate alınmadığını belirtmiştir.

Bunlar çok ciddi iddialardır.

Büyük umut bağlanarak ÖSYM'ye verilen yerleştirme işlemlerinde görünen o ki, ÖSYM bu işin altından kalkamamıştır. Site olarak bunu hep belirttik. Yerleştirme işlemlerinin hukuki boyutu vardır. Ama Türkiye'deki bazı güçler bu yerleştirme işlemlerinin ÖSYM'ye devredilmesini sağlamıştır.

ÖSYM bize göre büyük bir skandal oluşturmuştur. Bu nedenle ÖSYM'nin bu yerleştirme işlemlerine ilişkin yetkileri iptal edilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber