YÖK Başkanına bir suç duyurusu da Eğitim-İş'ten

Haber Giriş : 29 Şubat 2008 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim kurlu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan hakkında bir suç duyurusu da Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası'ndan (Eğitim-İş) geldi. Eğitim-İş, Prof. Dr.Özcan hakkında, ?görevi kötüye kullanma, suç işlemeye tahrik ve tehdit ettiği? gerekçeleri ile suç duyurusunda bulundu.

Eğitim-İş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan hakkında 24 Şubat'ta rektörlere gönderdiği yazısıyla ?görevi kötüye kullanma? ile ?suç işlemeye ve kanunlara uymamaya tahrik? suçlarını işlediği gerekçesi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu öncesinde Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Prof. Dr. Özcan'ın 24 Şubat 2008 tarihindeki yazısı ile türbanlı öğrencilerin derslere girmesi için Anayasa'nın 10 ve 42. maddesindeki değişikliklerin yeterli olacağını savunduğunu anımsattı. Adıbelli, YÖK Başkanı'nın yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı yönündeki açıklaması ile rektörleri suç işlemeye davet ettiğini ifade ederken, ?Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından mülakatla YÖK'ün başına oturtulan bu şahıs, göreve gelir gelmez rektörlerin Anayasa ve yargı kararlarına uymamasının sorunu çözeceği yönünde ?dahiyane' bir öneri getirmiştir. Rektörleri açık açık suç işlemeye teşvik eden bu şahsın açıklamaları cezalandırılmasını gerekli kılmasına rağmen Eğitim-iŞ olarak, yaşanan gerginliği artırmamak adına ve bu olumsuz tutumun sürdürülmeyeceği umuduyla yasal süreci başlatmamıştık. Ancak görünen o ki, AKP'nin desteğini alan YÖK Başkanı ıslah olma niyetinde değildir. Ülkeyi karıştırmak için elinden gelen tüm çabayı ortaya koymaktadır? dedi.

?KANUN SINIRI LAİKLİK İLKESİDİR?

Adıbelli, değiştirilen Anayasa'nın 42'nci maddesinde ?Kanunla açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğretim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanılmasının sınırları kanunla belirlenir? dendiğine dikkat çekti. Adıbelli, söz konu maddedeki değişikliğin üniversitelerdeki kılık kıyafet ile ilgili herhangi bir değişiklik getirmediğini dile getirerek, kılık kıyafete ilişkin düzenlemenin de doğrudan Anayasa'nın 2'nci maddesi olan Laiklik ilkesi ile getirildiğini ifade etti. Adıbelli, Laiklik ilkesinin aranan kanuni sınır olduğunu da söyleyerek, ?Bu sınırlamaya aykırı davranış içeren her hareket suç oluşturacaktır? dedi.

?İSLAMI SİYASET ARACI YAPTILAR?

Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, YÖK Başkanı'nın TCK'nın 257'nci maddesi uyarınca ?görevini kötüye kullanma? suçunu ve TCK'nın 214 ile 217'nci maddesine göre de ?Suç işlemeye ve kanunlara uymamaya teşvik? suçlarını işlediğine dikkat çekti. Adıbelli, Prof. Dr. Özcan'ın yazısında türbanlı öğrencileri almayanları yüksek öğretim kurumlarından uzaklaştıracağını söylediğini kaydederek, ?Tehdit unsurunu işlemiş olup cezalandırılması zorunludur. Bu nedenle Eğitim-İş olarak İslam dinini, bir dun olarak kalmaktan çıkararak, siyasal amaçlara araç eden, kadınlarımızın en kutsal saydıkları örtülerini kullanarak, kadınlarımızı simgesel bir mücadelenin figüranları konumuna getiren, siyasal İslam'ın kavgasını kadınlar üzerinden veren, Ayasofya'da namaz kılınacak, üniversitelerde türban serbest olacak vaatleriyle oy devşiren siyasi partilerin dinsel istismarlarına karşı dur demek için işbu suç duyurusunda bulunuyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber