Kolej başvuruları başladı ama...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mart 2008 12:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Abbas Güçlü'nün yazısı

Özel Türk ve yabancı okullar için başvurular sona ermek üzere. 6 Mart'ta başladı. Eğer bir uzatma olmazsa 28 Mart'ta bitecek.

Kolejler, parası olanlar için farklı bir seçenek.

Özel okullar içinde çok iyi olanlar da var, çok sıradan olanlar da.

Öylesine geniş bir özel okullar yelpazesi var ki, beklentilerinizi karşılayacak her türden okul bulmak mümkün.

Yurtdışına hazırlayanlar, ÖSS'de çok başarılı olanlar, çok iyi yabancı dil öğretenler ve ayağı yere basan donanımlı gençler yetiştirenler gibi adeta parayla diploma satıyor izlenimi verenleri görmek de mümkün.

Yabancı kolejler gibi Türk kolejler de artık hemen her konuda çok iddialı. En iyilerini arayıp bulmak da sizin göreviniz. Ve bu konuda ciddi anlamda zaman harcamanız gerekiyor.

Lise seçimi öylesine önemli ki, bir anlamda çocuğunuzun geleceğine yön veriyorsunuz.

İyi bir lisenin, iyi bir üniversite ve iyi bir gelecek olduğunu sakın aklınızdan çıkarmayın.

Peki iyi bir lise hangisi?

Bu, cevabı o kadar kolay bir soru değil. İsterseniz, bu süreçte, anadolu liselerinden kolejlere, TEVİTOL gibi özel statülü liselerden askeri okullara kadar ilgi alanınıza giren tüm okullara önce başvurularınızı yapın, ardından da hemen şimdiden ayrıntılı bir araştırma içerisine girin.

Son dakikaya bırakacağınız tercihler sizi çok büyük hayal kırıklıklarına uğratabilir. İşte bu yüzden, çocuğunuzun geleceğini sakın tesadüflere bırakmayın...

Hani tek tercih olacaktı?

Özel okul ve anadolu liseleri sınavı birkaç yıl öncesine kadar ayrı ayrı yapılır, yerleştirmeler de yine birbirini takip eden süreçlerde farklı yöntemlerle gerçekleşirdi. Ve her yıl, ortaya öylesine bir kaos çıkardı ki, velilerin de, öğrencilerin de bütün yaz tatilleri zehir olurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerden ve okullardan gelen bu şikâyetler üzerine, tek sınav ve tek tercih sistemi kararı aldı. Tek sınav gerçekleşti, ancak tek tercih sistemine geçilemedi. Çünkü bu durum özel okulların işine gelmedi. Bu yüzden de anadolu liselerinde binlerce kontenjan açığı kaldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu yıl için tek sınava ve tek tercih sistemine kesinlikle geçileceğini ve bu kararından kesinlikle dönmeyeceğini açıklamıştı. Ama görünen o ki, Bakan Çelik'in sözleri havada kalmış. Özel okullar yine ayrı başvuru alıyor ve anlaşılan o ki özel okullara yerleştirme yine kendileri tarafından yapılacak.

Anlayacağınız, bu yıl da kayıtlar sırasında yine kaos söz konusu. Özel okullar ile devlet okulları arasındaki gelgitler yüzünden kayıt süreci yine aylarca devam edecek ve yine başta anadolu liseleri olmak üzere yüzlerce okulda kontenjan açığı kalacak.

MEB de, özel okullar da artık bu yanlıştan dönmelidir. Nasıl ki sınav, tüm liseleri içine alacak şekilde tek oturumda gerçekleşiyorsa, yerleştirme de tek tercih listesi üzerinden yapılmalıdır. Örneğin 20 tercih hakkı verilir. İsteyen tüm tercihlerini özel okullardan ya da devlet okullarından yana kullanabilir. Veya karma bir liste oluşturabilir. Tıpkı üniversiteye girişte olduğu gibi. Böylece, ortaya ne bir kaos çıkar ne de kontenjan açıkları kalır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber