Dizel araç pazarında rekabet artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2008 21:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Benzinli araçlara göre yakıtta önemli düzeyde tasarruf sağlayan dizel araçlara olan talep, her geçen gün artarken, pazardan pay almak isteyen firmalar arasında yaşanan büyük rekabet sonucunda fiyatlar da makul seviyelere geriledi.

Alınan bilgilere göre, ocak ayında dizel araç satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 oranında artması otomotiv sektörüne hareketlilik kazandırdı.

Ocak ayında 18 bin 162 adet olan toplam binek araç satışlarının 10 bin 55 adedini dizel araçlar oluşturdu.

Benzinli araçlara göre yakıtta önemli oranda tasarruf sağlayan dizel araçlara talebin artması nedeniyle pazardan pay almak isteyen firmalar arasında büyük rekabet yaşanıyor. Talebin artmasıyla birlikte firmalar dizel araç üretimine ağırlık verdi.

Üretimin artırmaya başlamasıyla birlikte dizel araç fiyatları da daha önceki yıllara göre uygun hale geldi. Pazarda halen, daha çok orta gelir seviyesindeki vatandaşlara hitap eden ve C segmentinde yer alan 1.3 cc Palio Sole Activ 21 bin 600, 1.5 cc Dacia Logan 22 bin 500, 1.4 cc Citroen C3 25 bin 200, 1.5 Hyundai Getz 24 bin 300, 1.4 cc Ford Fiesta ise 28 bin 500 YTL olarak belirlenen tavsiye edilen fiyatlardan satılıyor.

-''DİZEL MOTORLAR GÜÇLENDİ''-

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dizelde, pazar ve rekabetin artmasının firmaları arayışa yönelttiğini söyledi.

Aydın, bir kaç yıl öncesine kadar dizel araçlarda eski teknoloji kullanan firmaların yaptıkları yatırımlarla artık yeni nesil dizel araçlar üretmeye başladıklarını bildirdi.

Üretilen yeni araçlarda 3. nesil püskürtme sistemleri ile yeni nesil turbo ünitelerinin kullanıldığını belirten Aydın, böylece dizel motorların güçlendiğini, egzos emisyonlarının da benzinli araçlara göre düşürüldüğünü ifade etti.

Önceki yıllarda üretimin az, talebin fazla olması nedeniyle dizel araç fiyatlarının yüksek olduğunu anımsatan Aydın, ''Ancak, firmalar üretimlerini artırıp, 1.6 cc'nin altında araçları piyasaya sundular. Böylelikle ÖTV'nin de yüzde 20 oranında aşağıya çekilmesiyle fiyatlar da uygun hale geldi'' dedi.

Aydın, dizel araca olan talebin önümüzdeki aylarda da artamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber