Devlet idareleri, nakit akış tablosu hazırlayıp Maliye'ye sunacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu idarelerinin nakit akış tablolarına ilişkin standartlar belirlendi.

Devlet Muhasebe Standartları Kurulunun, "Devlet Muhasebesi Standardı 2 Nakit Akış Tabloları" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bu standart, bir kamu idaresinin nakit ve nakit benzeri varlıklarında belirli bir dönem içinde meydana gelen değişikliklere ilişkin bilginin sunulmasını sağlamayı amaçlıyor.

Kamu idareleri, bu standartla belirlenen esaslar çerçevesinde nakit akış tablosunu dönemler itibarıyla hazırlayacak ve sunacak. Bu tablo genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin tamamı için tek bir tablo olarak düzenlenecek.

Kamu idareleri, nakit ve nakit benzeri varlıkların unsurlarını nakit akış tablosunda belirtecek, nakit akış tablosundaki tutarların, bilançoda bunlara karşılık gelen kalemlerle mutabakatını gösterecek ve nakit akışlarını brüt nakit giriş ve çıkışlarına ait ana grupları ifade edecek şekilde raporlayacak.

Nakit akış tablosu, "esas faaliyetlerden kaynaklanan nakit akışları, yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışları ve finansman faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışları" bölümlerinden oluşuyor.

Yabancı paraya dayalı olarak gerçekleştirilen işlemlerden kaynaklanan nakit akışları, gerçekleşme tarihindeki kur üzerinden raporlama para birimine çevrilerek kaydedilecek.

Alınan faiz ve temettü veya ödenen faizden kaynaklanan nakit akışlarının her biri, esas faaliyetler içerisinde ayrı ayrı gösterilecek.

Kamu idaresi, bir iştirak veya kontrol edilen kuruluşa tahsis edilen veya aktarılan tüm kaynakları, kuruluş ile kendi arasındaki nakit akışlarıyla sınırlı olarak muhasebeleştirecek.

Kamu idareleri, hesaplarında bulunmakla birlikte hukuken tasarruf imkanı bulunmayan önemli miktardaki nakit ve nakit benzeri varlık tutarlarını mali tabloların notlar bölümünde açıklayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber