Mecliste sigara yönetmeliği kabul edildi

Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 16:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Başkanlık Divanında, 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek, kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasanın Mecliste nasıl uygulanacağını düzenleyen yönetmelik kabul edildi. TBMM Başkanlık Divanı, Meclis Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı. Toplantıda, çeşitli gündem konuları ele alındı.

Alınan bilgiye göre, toplantıda, 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan ''Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'' hükümlerinin Mecliste ne şekilde uygulanacağını belirlemek amacıyla hazırlanan ''TBMM'de Tütün Ürünlerinin Kullanılması ve Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yönetmelik'' kabul edildi.

Yönetmelik, TBMM'ye ait hizmet binalarının, milli sarayların ve sosyal tesislerin kapalı alanları ile araçlarda tütün ürünlerinin kullanılmasının önlenmesine yönelik işlemlere dair usul ve esasları düzenliyor.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna dayanarak hazırlanan yönetmelikle, tütün ürünlerinin Meclise ait hizmet binalarının, milli sarayların ve sosyal tesislerin kapalı alanlarında, ayrıca Meclis Başkanlığına ait araçlarda tüketilmesini yasaklıyor.

Meclis kampüsü, milli saraylar ve sosyal tesislerde yapılacak hiçbir etkinlikte tütün ürünleri üreten veya pazarlanmasını yapan firmaların isimleri, amblemleri, ürünlerinin marka ya da işaretleri kullanılamayacak, bunları çağrıştıracak alametleri kıyafet, takı ve aksesuar alarak taşınamayacak.

Yasaklara uymayanların tespiti, tutanak düzenlenmesi ve ilgilinin rıza göstermesi halinde idari para cezasının derhal tahsilatı işlemleri, Başkan adına yetkili kılınan kişilerce yapılacak. Milletvekilleri hakkında idare amirleri, meclis personeli, diğer kurum ve kuruluşların personeli ile ziyaretçiler hakkında müdür yardımcısı ve üstü yöneticiler ile Meclis güvenlik personeli yetkili kılınıyor.

Tutanağın düzenlenmesi için kimliğine ilişkin gerekli bilgileri vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar, Meclis güvenlik personelince tutulacak ve durumdan Cumhuriyet savcısı derhal haberdar edilerek yasaya göre işlem yapılacak.

Yönetmelik, 19 Mayıs tarihinden itibaren yürürlüğe girecek, hükümlerini ise TBMM Başkanı yürütecek.

-KUTLU'NUN İTİRAZI-

Toplantıda, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Fehmi Hüsrev Kutlu, 10 maddelik yönetmeliğin her maddesi üzerinde söz alarak konuştu. Tütün, Tütün Mamulleri, Alkollü İçkiler Düzenleme Kurulunun hazırlayacağı yönetmeliğin beklenmesi gerektiğini savunan Kutlu, Meclisin konuyla ilgili yönetmelik hazırlamasının doğru olmadığını, bu konuda aceleci olunmaması gerektiğini belirtti. Kutlu, ''Bizim yönetmelik yapma yetkimiz yok. Her kurum kendi yönetmeliğini mi yapıyor? Biz kraldan çok kralcı olmayalım'' dedi.

Lokantalardaki sigara yasağının 19 ay sonra yürürlüğe gireceğini, ancak Meclisteki lokantalarda yasağın 19 Mayıs itibariyle yürürlüğe konulduğunu ifade eden Kutlu, ''Milletvekillerinden idare amirleri sorumlu olacak. Bana göre ceza yazma yetkimiz yok'' dedi.

Verilecek ceza uyarınca tahsil edilecek paranın nasıl saklanacağını soran Kutlu'ya, Katip Üye ve MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, bunun amme alacaklarını düzenleyen yasada düzenlendiğini söyledi.

TBMM Başkanı Toptan, idare amirlerinin, sigara konusundaki uyarı ve işlemleri kendi adına yapacağını söyledi.

TBMM İdare Amiri Ahmet Küçük de sigara için milletvekilleri için bahçede, üzeri kapalı mekanlar yapılması gerektiğini ifade ederek, uygulamada sorun yaşanmayacağını umduğunu dile getirdi.

-MİLLETVEKİLİNİN YAKIN AKRABALARI DANIŞMAN OLAMAYACAK-

Toplantıda, Milletvekili Danışmanı Çalıştırılması Hakkında Hizmet Sözleşmesi Esaslarında değişiklik yapılması benimsendi.

Buna göre, milletvekillerinin yasama ve araştırma faaliyetlerinde yardımcı olacak personel, herhangi bir milletvekilinin ikinci dereceye kadar (ikinci derece dahil) kan ve sıhri hısımı olmayacak. Bu durumda milletvekillerinin anne-baba, eş, çocukları ve kardeşleri danışman olarak çalıştırılamayacak. Eski düzenlemede, üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece de dahil) olan akrabalar danışman olamıyordu.

Konu görüşülürken, TBMM Başkanı Toptan ile İdare Amiri ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık arasında tartışma yaşandı. Değişikliğe karşı çıkan Sakık, daha önceki yıllarda milletvekillerinin akrabalarını danışman olarak çalıştırabildiklerini, ancak kendileri bunu yapınca yasaklandığını ileri sürdü. Sakık, ''Kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığını, bunun devam etmesi halinde toplantılara katılmayacağını'' söyledi.

Başkanlık Divanında, AK Parti'li üyeler de sınırlamanın kaldırılmasını isterken, CHP'li Küçük karşı çıktı. Eski düzenlemenin devam etmesini isteyen Küçük, ''1996 yılında bu sınırlama, belli sıkıntılar nedeniyle getirildi. Bu durum istismar edilmişti. Şimdi de sıkıntı konusu olabilir'' dedi.

Toplantıda Meclis Radyosu kurulması da görüşüldü, ancak karar alınmadı. Konunun daha sonra ele alınması benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber