Yurtdışında eğitime yeni düzenleme

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, yurtdışına öğrenci gönderme yasasını değiştirdi.

Yeni sistemde, eğitim için yurtdışına gönderilecek öğrencileri çeşitli bakanlık temsilcilerinden oluşan İnsan Gücü Planlama Kurulu seçecek. Yüksek lisans için yurtdışına gönderilecek kamu personelini ise artık çalıştıkları kurum değil Milli Eğitim Bakanlığı seçecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ve bu hafta içinde başbakanlığa göndereceği yurdışında eğitim görecekler hakkındaki kanun taslağı, yurtdışı eğitim konusundaki üniversite ağırlığını kırıyor. Taslak, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda yurtdışında yetiştirilceklerle ilgili planlamaları yapmak üzere İnsan Gücü Planlama Kurulu kurulmasını öngörüyor.

KURUL BELİRLEYECEK

Milli Eğitim ve Maliye bakanlıkları ile, DPT, Devlet Personel Başkanlığı, YÖK ve Tübitak temsilcilerinden oluşacak kurul, hangi ülkelere hangi dallarda ve kaç kişinin resmi-burslu statüde gönderileceğini belirleyecek. Kurul kararı olmadan hiçbir kurum yurtdışına öğrenci gönderemeyecek. Öğrenciler burs kontenjanlarına göre Türkiye çapında yapılacak merkezi bir sınavla seçilecek.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SEÇECEK

SPK, BDDK ve Hazine Müsteşarlığı gibi kurumlarda çalışan ve eğitim için yurtdışına gönderilen kamu personelini ise bundan böyle Milli Eğitim Bakanlığı seçecek. Söz konusu kurumlara bu iş için ayrılan ödenekler ise Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine aktarılacak.

Taslakla yurtdışına gönderilenlerden dönüşte zorunlu hizmette bulunmaları, bulunmayanlardan ise masrafların taahhüt ve kefalet senedi ile alınması öngörülüyor.

ntvmsnbc

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber