MEB, norm kadro sistemini okul müdürlerine açtı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKUL VE KURUM MÜDÜRLÜKLERİNİN DİKKATİNE

Norm Kadro Yönetmeliğinin 18. maddesi gereğince; ?okul ve kurumların norm kadro sayılarının bu yönetmelikte yer alan norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde bu değişikliğe konu olan okul ve kurumların norm kadro sayıları Eylül ayında 16 ve 17 nci maddeler doğrultusunda yeniden belirlenir.? denilmektedir. Ancak, 43 yeni ilçe kurulması , mevcut ilçelerin kaldırılması Nahiye ve Köylerin değişmesi farklı ilçelere bağlanması, Pansiyonlu İlköğretim okullarının, Yatılı İlköğretim Bölge okuluna dönüştürülmesi, orta öğretim okullarında Anadolu Lisesine dönüştürülen okulların bulunması 155 sayılı Talim ve Terbiye kurulu Kararı doğrultusunda mesleki ve teknik okullarda alanların kaldırılması ve yeni alanların oluşturulması yapılan değişiklikler göz önüne alınarak sıkıntıların giderilmesi amacıyla, norm modülü 31/05/2008 - 10/06/2008 tarihleri arasında Okul ve kurum Müdürlüklerine işlem yapmak üzere sistem açılacaktır.

Sürecin kısa olması nedeniyle,İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine kontrol yapma süresi verilemediğinden 31/05/2008 - 10/06/2008 tarihleri arasında Okul ve Kurum müdürlükleri tarafından değişikliklerin girilmesi, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri ise aynı tarihler arasında Okul ve Kurum Müdürlükleri tarafından sisteme girilen verilerin takibini yaparak hatalı girilen verileri düzeltmesi ve bu hususta okul ve kurumları uyarması eğitim bölgesi oluşturulması gerekiyor ise bölgeleri oluşturması veri girişleri esnasında okul ve kurumlara destek sağlaması gerekmektedir. Bu tarihler dışında hiçbir şekilde değişiklik yapma yetkisi verilmeyecektir.

Ancak, Merkeze bağlı Taşra Teşkilatı içerisinde yer alan okul/kurumlar, Halk Eğitim Merkezleri ve Akşam Sanat Okulları, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Öğretmen evi ve akşam sanat okulu Müdürlükleri ve Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüklerinin norm kadrolarında hiçbir şekilde değişiklik yapılmayacaktır. Bu kurumların norm kadrolarında işlem yapma yetkisi Bakanlığımıza aittir.

1) Anadolu Liseleri ( Tek müdüre bağlı olarak faaliyet gösteren; Tek.Lis. ve And.Tek.Lis ve EML, KML ve And.KML, Tic.Lis. ve And.Tic.Lis v.b. hariç), Fen Liseleri, Spor Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Bilim Sanat Merkezi Müdürlükleri, Özel Eğitim Okulları ( Görme, İşitme,Zihinsel, Ortopedik, Otistik, İş Okulları, Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlükleri ), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürlükleri (METEM), Halk Eğitim Merkezlerinin bağımsız olması ve hiçbir şekilde eğitim bölgelerine bağlanmaması gerekmektedir.

2) Proje kapsamında olan teknik liselerin öğretmen norm kadroları hesaplanırken, otomatik hesaplama ile yapılan hesaplamalarda proje kapsamında verilen öğretmen normlarını sistem otomatik olarak silmektedir. Bu nedenle proje kapsamından dolayı verilen öğretmen normlarının otomatik hesaplamadan sonra kontrol edilerek sisteme ilave edilmesi gerekmektedir. Ayrıca Bilişim Teknolojisi alanında donanım eğitim veren okulların normlarını da hesaplama modülü 21 saat üzerinden hesapladığı için öğretmen normlarının olması gerekenden fazla belirlenmesine sebebiyet vermektedir. Söz konusu alanda otomatik hesaplamadan sonra öğretmen norm kadrolarının kontrol edilerek manuel olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

İlköğretim okullarındaki 4 ve 5 inci sınıfların ders programında yer alan özel bilgi,beceri ve yetenek isteyen; beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlâk bilgisi, yabancı dil ve bilişlim teknolojisi ders yüklerinin 6, 7 ve 8 inci sınıfların bu alanlardaki ders yüklerine dahil edilerek öğretmen norm kadroları belirlenecektir.
Ayrıca, Talim ve Terbiye Kurulunun 155 sayılı Kararı doğrultusunda mesleki ve teknik okullarda yeni oluşturulan alanlarda ders yükü girilmesi gerekirken, kaldırılan alanlarda ders yükü girildiği, ders yükü bulunduğu halde norm verilmemesi nedeniyle bu alanlarda görev yapan öğretmenlerin norm fazlası konumuna geldikleri, alanlar itibariyle aylık karşılığı okutacağı derslerin ders yükünün farklı alanlara girildiği ve sonrada sehven girildiği gerekçesi ile Bakanlığımıza düzeltilmesi yolunda istekler gelmektedir. Sehven yapılan işlemlerde sonradan düzeltme söz konusu olmayacağından, MEGEP Kapsamındaki programların etkili yürütülmesi açısından Talim ve Terbiye Kurulunun 155 sayılı Kararının dikkatlice incelenerek alanlar itibariyle ders yüklerinin doğru olarak sisteme girilmesi ve öğretmenlerin mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi gerekmektedir.

Norm Kadro Yönetmeliği doğrultusunda Bölüm şefi,Atölye Şefi ve Laboratuar Şefi norm kadrosunun verilmesi söz konusu olmayıp normun içindeki öğretmene verilen ek bir görev olması sebebiyle ayrıca Dairemize yazışma yapılarak kadro talebinde bulunulmaması.mesleki teknik okul/kurumlarındaki bölüm şefi, atölye şefi ve laboratuar şefleri Norm modülü kurum bilgileri ekranındaki bölüm, atölye ve laboratuar sayıları doğrultusunda görevlendirilme yapıldığından Norm Modülüne bölüm, atölye ve laboratuar sayılarının tam ve doğru olarak girilmesinin sağlanması ve görevlendirmelerinde bu sayılar doğrultusunda yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan Eğitim Öğretim Hizmetleri dışındaki GİH,THS, SHS ve Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki kadroların doğru dağılımının yapılabilmesi Okul ve Kurumlara olması gereken unvanlarda personel atamasının yapılabilmesi için norm modülü kurum bilgileri ekranındaki bilgi başlıklarının tam ve doğru olarak doldurulması gerekmektedir her kutucuğun bir unvanda personel atamasını etkilediği bilgi girilmeyen kutucuktan dolayı atama yapılamayacağı ve personel eksikliğinden dolayı yaşayacakları sıkıntıların tamamen okul ve kurum müdürlüklerine ait olacağı unutulmamalıdır.
1)Okul ve kurumlardaki oda sayısı; kurum binaları yapılırken projesinde kaç oda görünüyor ise oda sayısı olarak girilmeli kurumun ek binası kiralık veya başka bir yolla kurumun kullandığı mekanlar varsa bu mekanlardaki kullandığı oda sayılarının da ilave edilmesi gerekmektedir. Pansiyonlarda veya öğretmen evlerinde yatakhane olarak kullanılan oda sayısına yönetim birimlerinin kullandığı veya başka amaçla kullanılan oda sayıları da eklenerek sisteme girilmeli Ayrıca okullarda müdür odası harita odası laboratuar spor salonları veya buna benzer odalarında öğrencinin kullandığı derslik sayılarına ilave edilerek tümünün oda sayısı olarak oda sayısı kutucuğuna işlenmesi Derslik olarak kullanılan sınıflar ise ayrıca önceden beri var olan derslik sayıları kutucuğuna işlenmeli.
2)Yemek Hizmeti verilen kişi sayısı; İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Yatılı okullar,öğretmen Evleri veya yemek servisi veren okul ve kurumların kaç kişiye yemek veriyorsa yemek verdiği kişi sayısının sisteme girilmesi.
3)Okul veya kurumun ısıtma şekli; okul veya kurumun kaloriferle veya sobayla ısıtma şekli neyse o seçeneğin seçilmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber