TSK için yeni yasa tasarısı yolda

Haber Giriş : 21 Ekim 2004 05:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, TBMM'ye, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilişkin ikinci yasa tasarısını da gönderdi.

'Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı' TBMM'ye gönderildi. Tasarı, Türk Silahı Kuvvetleri'nin (TSK) seferberlik ve savaş hali hazırlıklarına ilişkin ilke ve önceliklerini belirleyen Genelkurmay Başkanlığı tarafından 2001 yılı sonunda ortaya konulan Seferberlik Konsepti(Konsept 2010) çerçevesinde hazırlandı.

Seferberlik mevzuatında değişiklik öngören tasarıya göre, milli müdafaa mükellefiyetine tabi tutularak kiralanan her türlü araç ve malın, sahibi veya mal sahibi adına kullanan şahsın ihmal veya kusuru dışında zayi olması veya hasara uğraması durumunda, meydana gelen zarar ve hasarlar devlet tarafından tazmin veya tamir olunacak. Tazmini veya tamiri mümkün olmayanlar bu kanunun ilgili madde hükümlerine göre devlet malı olarak satın alınacak.

3 maddelik tasarıda Milli Müdüfaa Mükellefiyeti konulacak motorlu binek, nakil ve cer(çekme) vasıtalarından ordunun istediği şartları haiz cinstekilerin günlük kira bedelleri o yılın bütçesinde gösterilecek. Satın olmak durumunda kalınacak araçların fiyatları da hiç kullanılmamış aynı nitelikteki yeni bir motorlu vasıtanın değerine göre tespit edilerek o yılın bütçesinde gösterilecek. Motorlu binek, nakil ve cer vasıtaları, fiyat tespitine esas olmak üzere özellikleri itibarıyla imal tarihinden itiaren iki yıl geçmeyenler, imal tarihinden itibaren iki ila dört yıl geçmiş olanlar, imal tarihinden itibaren 5 yıl ve daha fazla geçmiş olanlar olmak üzere 3'e ayrılıyor. Satın alınacak diğer motorlu vasıtalara, cins ve markaları, imal tarihleri, kullanım ve bakım durumlarına göre bütçede yazılı değerden aşağı olmamak üzere verilecek kıymetin suretle takdir edileceği ise tüzük ile tespit edilecek. Milli Müdafa Mülkellefiyeti Komisyonu, bütçede yazılı değerlerden aşağı bir fiyatla veya yüzde 25'inden fazla olmamak şartıyla daha yüksek bir bedel ile motorlu vasıtaları kiralayabilecek veya satın alabilecek. Komisyonca takdir edilen kıymet yüzde 25'ten fazla ise Milli Savunma Bakanlığı'nın muvafakatı alınacak

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber