TOKİ Başkanı: Konut satışları 2009 ortasında canlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AK Parti aleyhinde açılan kapatma davası en çok konut sektörünü vurdu. Ortaya çıkan belirsizlik ortamı ve faiz hadlerinin yükselmesi, konut satışlarının bıçak gibi kesilmesine neden oldu.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar yaşanan bu durumun ekonomiyi baskı altına aldığına dikkat çekerek, "Türkiye'de şu anda stres durumu var. Stres bütün ekonomik akışkanlığı, ekonomik sinerjiyi bastırıyor, durduruyor. Böyle bir oluşum var, ama bütün bunlara rağmen 2009 yılının ikinci yarısından sonra özellikle konut sektöründe yeni bir canlanma, hareket olması kaçınılmazdır." dedi. Sadece lüks konut yaptıkları yönündeki eleştirilere de cevap veren Bayraktar, TOKİ'nin yaptığı konutların yüzde 80'inin alt gelir grubuna yönelik olduğunu söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 8. Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışında konuşan Bayraktar, kurumun kendi ayakları üzerinde durarak toplumun ihtiyaç duyduğu hizmetleri üretmeye çalıştığına dikkat çekti. Bayraktar, "ABD ve Japonya'da uygulanan arsa satışı karşılığı modeliyle bugün 40 binin üzerinde konut ürettik. Şu anda kasamızdaki aktifler yaklaşık 8 milyar TL. Yaklaşık 12-13 milyar YTL'lik bir alacak portföyümüz var. Bunları faize kaptırmadan likidite etmeye çalışıyoruz. Konut sertifikası üzerinde, tahvil ihracı üzerinde çalışıyoruz. Elimizde birçok projeleri nakite çevirmeye çalışıyoruz." diye konuştu. TOKİ Başkanı Bayraktar, Mecidiyeköy'deki likör fabrikasını tekrar satışa çıkaracaklarını belirterek, "Hasılat paylaşımına çıkacağız. 20 gün içinde tekrar ihaleye çıkacak." dedi. Daha fazla katılım beklediklerini ifade eden Bayraktar, masrafların eklenmesiyle fiyatın 1-2 milyon YTL daha artmış olacağını söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ise gayrimenkul yatırım ortaklıklarının daha iyi bir konuma gelebilmesi için sektör oyuncularının kâr dağıtma noktasında daha istekli olmaları gerektiğini söyledi. GYODER Başkanı Bekir Cumurcu da konut sektöründe faizlerin yükseldiğini, inşaat maliyetlerinin arttığını ve beklentilerin bozulduğunu, buna bağlı olarak da potansiyel alıcıların kararlarını erteleme eğilimine girdiğini ifade etti. Zirvede bugün "Dar gelirlilerin konut sorunu ve çözüm önerileri" konulu bir araştırma raporu açıklayacaklarını da bildiren Cumurcu, dar gelirlilere konut üretilebilmesi için özel sektörün de bu platforma çekilmesi gerektiğinin, bunu sağlayacak kamu-özel sektör işbirliği modellerinin mevcut olduğunun altını çizdi.

Bu arada toplantıda açıklanan "Türkiye'de Perakende Pazarı ve Alışveriş Merkezleri İçin Öngörüler 2015" raporuna göre, 2015 yılında toplam kiralanabilir alışveriş merkezleri alanı 10 milyon metrekareye çıkacak. Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından açıklanan rapora göre Türkiye, tüketim harcamaları ve perakende harcamaları bakımından Avrupa'nın en büyük 7. perakende pazarı haline geldi. 34 ülkenin yer aldığı değerlendirmeye göre, 2008 yılı itibarıyla Türkiye'de tüketim harcamaları 484,4 milyar dolar, perakende harcamaları ise 232,5 milyar dolar olacak. Raporda ayrıca 2007 yılında toplam 154 alışveriş merkezi bulunduğu, inşaat ve planlama aşamasında olanların 2010 sonuna kadar tamamlanmasıyla alışveriş merkezi kapasitesinin hızla genişleyeceği, 2010 yılında toplam alışveriş merkezi sayısının 288'e ulaşacağı belirtilildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber