Sınır kapılarında Mülki İdare Amiri görev yapacak

Haber Giriş : 19 Haziran 2008 23:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında tam yetkili "sınır mülki idare amiri"nin görev yapmasını öngören yasa tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

Komisyon, İl İdaresi Kanunu ile Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını, Alt Komisyon raporu üzerinden görüştü.

Tasarı, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında görev yapmak üzere; hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından "sınır mülki idare amiri" atanmasını öngörüyor.

Havaalanları, liman ve sınır kapılarında yetkiler, valinin sorumluluğu ve denetimi altında sınır mülki idare amiri tarafından kullanılacak. Sınır mülki idare amiri atanmayan yerlerde, valinin sorumluluğu ve denetimi altında görev yapmak üzere ildeki vali yardımcıları, kaymakamlar ve sınır mülki idare amiri arasından vali tarafından görevlendirme yapılacak.

Sivil hava meydanları, liman ve sınır kapılarında bulunan binalarda, uçaklarda, gemi ve diğer deniz, hava, kara taşıtlarında, yolcular ile görevli personelin üstünde, araçlarında ve eşyalarında milli güvenlik, kamu düzeninin korunması amacıyla usulüne göre verilmiş hakim kararı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise sınır mülki idare amirinin yazılı emriyle arama yapılacak. Gerektiğinde özel kağıtları ve eşyalarına el konulacak.

Yasalarda belirlenen idari para cezalarını ve idari tedbirleri sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında sınır mülki idare amiri uygulayacak.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında çok sayıda kurumun görev yaptığına işaret ederek, "Tecrübeler göstermiştir ki mülki idare amirlerinin yetki ve sorumlulukları konusunda hem yasa hem de uygulamadan kaynaklanan ciddi tereddütler vardır. Yeni düzenleme, bu tereddütleri gideriyor" dedi.

Zamanında önlem alınması amacıyla Emniyet, Jandarma, Jandarma ve Kara Kuvvetleri sınır birlikleri, Gümrük ve Gümrük Muhafaza ve diğer kamu kuruluşlarının elde ettikleri bilgileri mülki idare amirlerine ileteceklerine ilişkin düzenlemenin de tasarıda yer aldığına dikkati çeken Atalay, "Bilgiler tek merkezde görülebilecektir. Bu dağınıklık önlenmiş olacak" dedi.

Toplantıya katılan Gümrük Müsteşarlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi temsilcileri, düzenlemenin yetki çatışmasına neden olacağını savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber