Temmuzun ilk haftası kayboldu otomotivciler kampanyaya sarıldı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Temmuz 2008 21:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Renault'nun yeni modeli Laguna'da temmuz boyunca bedava navigasyon var. Renault ayrıca 26 Temmuz'a kadar yüzde 15 indirimli klima paketi ve ücretsiz klima kontrolüne de devam ediyor.

İLKER PEHLİVAN Temmuzun başında yaşanan ÖTV karmaşası satışları neredeyse durdurdu. Otomotiv şirketleri temmuz ayını kurtarmak için fiyat indirimi yanında bedava navigasyon, düşük faizli kredi ve ücretsiz bakım gibi kampanyalar düzenliyor

İSTANBUL - Maliye Bakanlığı'nın özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi temmuz ayının ilk haftasında otomobil satışlarını durma noktasına getirdi. ?Kötü niyetli otomobil bayileri indirim vesilesi ile ÖTV'yi aşındırıyor' diyen Maliye Bakanlığı ÖTV'ye asgari sınır getirmişti. Ancak 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan düzenleme yoruma çok açık olduğu için tüketiciler otomobil almak istememişti. Ardından 8 Temmuz'da düzenleme için bir tebliğ yayımlandı. Düzenlemeye göre bundan sonra araç satışlarında en fazla yüzde 10 indirim yapılabilecek. Yüzde 10'dan çok indirim yapan bayii ise ÖTV farkını cepten ödeyecek.

Pazar yüzde 5 geriledi

Düzenleme kesinlik kazandıktan sonra otomotivciler kampanyalarla temmuz ayını bu kez farklı kampanyalarla telafi etmeye karar verdi. Artık fiyat indirimi dışında ücretsiz bakım, düşük faizli kredi ve hediye donanım paketleriyle kampanya düzenleniyor.

Rakamlar da siyasi ve ekonomik nedenler otomobil satışlarının düştüğünü gösteriyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre otomotiv pazarında 2008 yılı ocak-haziran kümülatif binek ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 12 artışla 263 bin 50 adet olarak gerçekleşti. Haziran ayı binek satışları geçen yıla göre yüzde 4.6, ticari satışları da yüzde 5.11 düştü. Satışların tekrar eski haline gelmesi için düzenlenen temmuz kampanyaları şöyle:

Renault: Renault'da Clio HB 1.2 Authentique 11 bin 230 YTL peşinat verilerek 13 bin 600 YTL tutarında 24 ay vadeli krediyle 12'nci ayda 2 bin 720 YTL tutarında, 24'üncü ayda da 2 bin 720 YTL tutarında toplam iki ara ödemeyle aylık 500 YTL taksitle alınabiliyor. Ayrıca Yeni Renault Laguna alanlara navigasyon sistemi hediye ediliyor.

Yüzde 15 indirimli klima paketleri ve ücretsiz klima kontrolü kampanyası da 26 Temmuz'a kadar devam ediyor.

Seat: Doğuş Otomotiv-Seat, Ibiza ve Cordoba modellerine ek olarak Leon ve Altea XL modellerinde de 2 bin 800 YTL'ye varan indirimleri içeren yeni bir kampanya başlattı. Kampanya ile Ibiza 24 bin 840 YTL, Cordoba ise 25 bin 460 YTL'den başlayan fiyatlarla satılacak.

Kia: Son dört yılın 4x4 lideri Sorento ve Kia'nın diğer çok satanı Sportage'da kur sabitleme kampanyası var. Sorento ve Sportage modellerinde temmuz sonuna kadar 1 avro 1.59 YTL. Sorento X-Force ve Sportage alanlara, TV-DVD ve Türkçe Menülü Navigasyon Sistemi standart.

Hyundai: Tucson ve Santa Fe modellerinde, aksesuar paketi (ön&arka tampon koruyucusu, yan basamaklar ve Thule-Olimpos araç üstü taşıma aparatı) hediye olarak veriliyor. Ayrıca yapılan yeni düzenlemeye göre i10 1.1 TEAM modeli 21 bin 300, Getz 1.5 CRDi-VGT START 23 bin 600, i30 1.6 CRDi-VGT 90 beygir Select ise 34 bin 800 YTL'den satılıyor.

Ford: Ford Otosan bu ay Transit Connect'in boyalı ön tampon ve krom ön ızgaralı binek araca benzer yeni versiyonu Colorline'ı satışa sundu. Ford aracı 24 bin 850 YTL'den başlayan fiyatlar, 12 bin 850 YTL peşin, 12 bin YTL'ye faizsiz 12 ay krediyle sunuyor.

Daihatsu: Bu ay Terios, Sirion ve Materia modellerinde farklı indirim kampanyaları uygulanıyor. Kampanya kapsamında Daihatsu'nun 4x4 modeli Terios 33 bin 990 YTL, Sirion 23 bin 490 YTL, Materia ise 28 bin 490 YTL'den satılıyor.

Nissan: 31 Temmuz'a kadar sınıfının en çok satan otomobili olan Nissan Note ve bayanların gözdesi Nissan Micra'da 2 bin YTL, Pick-up ve Navara'da 4 bin YTL, Pathfinder'da ise 4 bin avro indirim var.

Fiat: Fiat yaz kampanyasında hem otomobil hem de ticari araç alanlara kasko hediye ediyor. Koç Fiat Tüketici Finansmanı ise Fiat Doblo için Fiat Finans'tan kredi kullanan müşterilere temmuz boyunca 12 bin YTL krediye 12 ay sıfır faiz uyguluyor. Fiat Finans'tan kredi kullanan Doblo ticari araç sahiplerine 3 yıl veya 100 bin km uzatılmış garanti de hediye.

Toyota: 23 Temmuz'a kadar sürecek kampanya ile Auris'te 2 bin YTL'ye varan, Yaris ve Corolla'da ise 2 bin 100 YTL'ye varan indirim sunuluyor. Ek olarak Multimode şanzıman teknolojisi artı 500 YTL indirimli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber