Şehir içi hatların rekabete açılıyor, fiyatlar düşecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 08:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Şehir içi hatların rekabete açılması kullanıcıları nasıl etkileyecek?

Danıştay tarafından iptal edilen şehir içi görüşmelerin rekabete açılmasını sağlayacak yönetmelik yeniden hazırlandı. Rekabet fiyatlara yansıyacağı için, yeni uygulama vatandaşa yarayacak.Daha önce Danıştay tarafından iptal edilen şehiriçinin rekabete açılmasını sağlayacak yönetmelik yeniden hazırlandı. Elektronik Haberleşme Kurumu (EHK) yetkilileri, yıl sonuna kadar şehiriçinde rekabetin başlayacağını duyurdu. Uygulama ile pazarda yıllık 1 milyar dolarlık bir büyüme bekleniyor. EHK yetkililerinden edinilen bilgiye göre yönetmelik Kurul'da kabul edildi.

Kamuoyu görüşlerinin alınması konusunda yasal süre bir ay; ancak süreci hızlandırmak için 15 gün içerisinde görüşlerin alınacak. Bu görüşler alındıktan sonra yönetmelik yeniden ele alınarak son haline getirilip Resmi Gazete'de yayımlanacak. Ulaştırma Bakanlığı ise şehiriçi telefon hizmetinin asgari lisans bedellerini belirleyecek. Lisans bedelleri belirlendikten sonra müracaat eden firmaların şehiriçi telefon hizmeti vermeye başlaması bekleniyor.

REKABET KATLANACAK

TELKODER Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, şehiriçi görüşmelerin alternatif operatörlere açılması ile toplam pazarın yüzde 50'sini rekabete açılmış olacağını belirterek, "Şu anda bir rekabet varsa, şehiriçi açıldığında beş rekabet olacak. Yeni işletmecilerin abone alma şansı yükselmiş olacak" dedi. Büyük oranlı olmasa da, rekabetin getirdiği bir fiyat avantajı olacağını ifade eden Uğurlu ayrıca, uygulamanın pazar yıllık 1 milyar dolar artış getirmesini öngördüklerini aktardı.

Koç Net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca da, yeni düzenlemenin hem sektörü canlandıracağını hem tüketicilere avantaj sağlayacak gelişmeleri beraberinde getireceğini vurguladı. Akarca, şehiriçi görüşmelerin alternatif operatörlere açılmasıyla, konuşma ücretlerinin ilk etapta yüzde 30 ucuzlayacağını belirtti.

TK GİTTİ EHK GELDİ

Bu arada, TBMM Genel Kurulu önceki gece mesaisinde Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı'nı birkaç değişiklikle kabul etti. Tasarının yasalaşması ile birlikte Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) yeni adı Elektronik Haberleşme Kurumu olarak değiştirildi.

GSM'iN YAVRULARI MVNO İLE DOĞDU

Elektronik Haberleşme Kurumu'nun sektöre bir müjdesi de Sanal Mobil Operatörler (MVNO) yönünden geldi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın GSM'in yavruları olarak nitelendirdiği MVNO uygulaması ile ilgili düzenleme tamamlandı. MVNO, GSM alt yapısına sahip olmadan, lisanslı bir operatörün alt yapısını kullanarak operatörden "dakika" satın alınarak müşteriye "farklı" marka ile cazip bir tarife ile hizmet arzı sunulması olarak özetleniyor.

TARTIŞMAYA AÇILACAK

Alınan kurul kararı ile MVNO yönetmelik taslağı da kamuoyu görüşlerine açılacak. En fazla 1 ay içinde kamuoyu görüşlerinin alınmasından sonra yönetmelik yeniden ele alınacak ve son haline getirilecek. Bundan sonra düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

YENi YATIRIMLAR BEKLENiYOR

Düzenlemeyi 2004'te lisanslarını aldıklarından beri beklediklerini belirten Millenicom Genel Müdürü Tuğrul Cora, "Fiili tekelin ortadan kaldırılması ile beraber, biz yüzde 41'lik pazara girmiş olacağız. Sabit ücretin de bizim tarafımızdan hizmet olarak verilmesini sağlayacak düzenleme de yapılırsa çok daha olumlu bir sürece girmiş olacağız. Şu anda kapsadığımız pazarı iki katına çıkaracağız" dedi.

Şehir içi telefon hizmetinde rekabet olmadığı zaman tam hizmet verilemediğini dile getiren Netone Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelebiler de, "Şehir içi rekabete açıldığı zaman, tüketici bütün sabit telefon hizmetini yeni işletmeciden alabilecek. Aradığı gibi, aranabilir de olacak. Bu tabii ümidimiz. Bu çok önemli bir şey, ilk defa Türkiye'de ciddi bir rekabet gelecek. Yeni işletmeciler yeni yatırımlar yapacak" değerlendirmesini yaptı.

Zehra SAYAN ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber