Atatürk Üniversitesi asistan yapmadı ama O, Çin'de işadamı oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gökhan Barın, İngilizcesi yetersiz olduğu gerekçesiyle üniversiteye asistan olarak alınmayınca Çin'e gitti ve bugün 15 ülkeyle iş yapan bir işadamı oldu

ÖSS'de ilk 100 arasına girerek Bilkent Üniversitesi Ekonomi bölümünü burslu olarak 1997'de bitiren Erzurumlu Gökhan Barın, Atatürk Üniversitesi'ne asistan olarak alınmamasının ardından gittiği Çin'de kurduğu firmayı, 15 ülkeyle iş yapan bir marka haline getirdi.

Çok iyi derecede İngilizce bilmesine rağmen ?İngilizcen yetersiz' denerek asistan olarak üniversiteye kabul edilmediğini ifade eden Barın ?Çin'e geldikten sonra gördüğüm fırsatları değerlendirmek için burada kaldım. 2003'te de kardeşim Burak'ı yanıma aldım. Kuzenimin fikriyle Çin'de Guangzhou kentinde bir ofis açtık. Önce Türk işadamlarına hizmet verecek bir kalite güvence ve danışmanlık şirketi kurduk. Kalite denetimi, sertifikasyon ve lojistik hizmeti veren bir şirket olarak çalışmaya başladık. Çin'den ithalat yapan Türk işadamlarına lojistik, ürün kalite kontrolü ve ürün araştırma hizmet vermeye başladık? dedi.

SHOWROOMLARI VAR ? Zamanla denetim konusunda verdikleri hizmetleri ikinci planda bırakıp, alım satım yapan ve bu konuda aracılık eden bir ticari şirket profilini öne çıkardıklarını kaydeden Barın, önce tekstil daha sonra inşaat malzemeleri ve dekorasyon ürünlerine yoğunlaştıklarını söyledi. Değişik firmalarla stratejik ortaklıklar kurduklarını belirten Barın ?Almanya Köln'de bir showroom var. Ayrıca Antalya, İstanbul, Macaristan'ın ve Rusya'da showroomlarımız var. 2009'da Ukrayna'da açacağız? dedi.

OTELLER MÜŞTERİSİ ? 15 ülkede 100'e yakın projeye tedarikçi olarak malzeme sağladıklarını anlatan Barın ?İş yaptığımız alanda artık marka olduğumuzu söyleyebilirim? dedi.

Müşteri portföylerinin önemli bir bölümünü otel yatırımlarının oluşturduğunu ifade eden Barın ?Türkiye'de bilinen birçok büyük grubun tedarikçisiyiz. Türkiye'de 60'ın üzerinde çoğu beş yıldızlı otellere hizmet veriyoruz. Biri Türkiye'de diğeri Kazakistan'da iki stadyum projesi, Ukrayna, Kazakistan, Rusya ve Türkiye'de çeşitli alışveriş merkezleri, Moldova ve Almanya'da konut ve rezidans projeleri, Dubai, Kazakistan, Azerbaycan, Macaristan, Türkmenistan, Ukrayna, Hırvatistan'da otel projelerine tedarik sağlıyoruz? dedi.

TÜRK RESTORANI AÇTILAR ? Çin'de karşılaştıkları yemek sorunu üzerine Türk restoranı zinciri kurduklarını, Bosphoros isimli restoran zincirinin ilk ikisini Guangzhou ve Yiwu'de kurduklarını anlatan Barın, Shanghai ve Pekin'de açmak için çalışmaların sürdüğünü, restoranların büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

STORE-X MARKET ZİNCİRİ KURDU ? Türkiye'nin artan ithalat rakamlarının kendilerini rahatsız ettiğini anlatan Barın, Türk mallarını Çin'de satmak için beş market açtıklarını belirterek ?Yıllarca Türkiye'den buraya neler getirebiliriz diye düşündük. Beş marketle çalışmaya başlayan 2010 sonuna kadar yedi şehirde 25 markete ulaşmayı hedeflediğimiz ithal ürünler satan Store-X isimli marketler zinciri kurduk. Hedef kitlesi Çin'de yaşayan yabancılar olan ancak Çinliler'e de özellikle Türk ürünlerini sevdirmeyi amaçlayan bir girişim. Önümüzdeki dönemde sayısı artacak marketlerimizin ihtiyacını karşılamak için Türkiye'den özellikle gıda ürünlerinde ciddi bir ithalat planımız var? dedi. Çin'de elde ettikleri başarıyla yıllık cirolarının 10 milyon dolara ulaştığını kaydeden Barın, dış ticaret biriminde Türk, Alman, Rus ve Çinli olmak üzere 80 kişilik ekiple çalıştıklarını ayrıca restoran ve marketlerde çalışanların sayısının 150 olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber