29 milyona ADSL kampanya örnekleri yanlış

Haber Giriş : 07 Kasım 2004 05:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom 'Kotalı ADSL' kampanyasıyla sadece 29 milyona herkesi internete çekmeye çalışıyor. Ne var ki sitesindeki tüm rakamlar yanlış ve adeta kullanıcılara 'ADSL kullanmayın' mesajı veriyor

Türkiye'de ADSL ile geniş bant internetin yaygınlaşması için; bir yandan fiyatları indirip diğer yandan hızı arttıran Türk Telekom, Türkiye'de bu alanda ilk kez 'Kotalı ADSL' uygulamasını başlattı. 256 kilobit hızındaki sınırsız internet 49 milyona satılırken kullanıcılar data transferini 3 gigabayt ile sınırlandırırlarsa ödedikleri ücret 29 milyona düşüyor. Aynı şekilde 5 gigabayt ile sınırlanan 512 kilobit hızındaki internet ise sınırsızı 99 milyona satılırken sadece 49 milyona son kullanıcıyla buluşuyor.

Ne var ki bu tip yeni bağlantı tipleri, özellikle de gigabayt ve kilobit gibi terimler, internete yeni giren kullanıcılar için çok fazla bir şey ifade etmiyor. Türk Telekom bu yüzden bir internet sayfası hazırlayarak 3 ve 5 gigabaytın nelere tekabül ettiğini ortaya koyan bir çalışma yaptı. Bilinen internet kavramlarıyla bu büyüklükler anlamlandıran Türk Telekom, ne yazık ki hesaplamalarında kullanıcıları internetten soğutmaya kadar varabilecek büyüklükte hesap hataları yaptı.

ÖRNEKLERİN HEPSİ YANLIŞ

Türk Telekom'un reklam sayfalarından verilen linklerle gidilen http://www.telekom.gov.tr/webtech/default.asp?sayfa_id=152 adresinde birkaç küçük örnek var ancak bu örneklerin hiçbiri gerçeği yansıtmadığı gibi yakın bile değil: Örneğin Türk Telekom internet üstünden bir elektronik posta adresinin ortalama büyüklüğünü 10 kilobayt olarak öngörürken 3 gigabaytın ayda bin adet e-posta ile doldurulabileceği iddiasında. Oysa beheri 10 kilobayttan bin adet mail sadece 10 megabayt yapıyor. İddia edildiği gibi 3 gigabaytın bu şekilde doldurulması için ise 300 bin adet, yani sözü edilenin 300 katı e-posta gerekiyor. İşin ilginç tarafı aynı tabloda 5 gigabayt ve 3 gigabayt birbirinin yaklaşık 1.66 katıyken aynı sayıda mail adresiyle doldurulabilir olarak nitelenmiş.

Neden bu kadar önemli

İnternet üstünden resim indirmek için her bir resmin 300 kilobayt olduğu varsayılarak 100 resim transferi yapılabileceği vurgulanmış. Oysa bu büyüklük, 30 megabayta, yani iddia edilen 3 gigabaytın sadece yüzde birine tekabül ediyor. Aynı şekilde 4 megabayt ortalamayla 65 şarkı 3 gigabayt değil sadece 260 megabayta 200 şarkı ise 5 gigabayta değil 800 megabayta tekabül ediyor. Bu mantık hatalarının özellikle konuyla ilgili en önemli site olan Türk Telekom bünyesinde çok yakından takip edilmesi gerekiyor. Zira yeni ADSL almak isteyen kullanıcılar kendilerine referans olarak bu siteleri alıyorlar. Örneğin teknolojiyle yeni buluşan bir kullanıcı ayda 300 bin yerine sadece bin adet e-posta kullanabileceği gibi yanlış bir bilgiyi en güvenilir olması gereken kaynak olan Türk Telekom'un sitesinden alırsa internete girmekten vazgeçme safhasına dahi gelebilir.

Film hesabı da tutmuyor

Bunun dışında internet üstünden film indirmek için (ki internet üstünden kopyalanarak çoğaltılmış film dağılımı yapmak yasal değil) 600 megabayt ortalama büyüklüğündeki filmlerden 4 adet indirilebileceği söyleniyor ki 4 adet film 2.4 gigabayta tekabül ediyor.

Eğer 5 film denseydi ancak o zaman 3 gigabayt olurdu. Bu arada aynı kategorinin 5 gigabayt tanıtımında ise 6 film yani 3.6 gigabayta tekabül eden bir büyüklük sunuluyor.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber