Kan durduran 'ankaferd' hastane enfeksiyonlarına karşı kullanılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kanamaları çok kısa sürede durdurması sebebiyle 'yüzyılın buluşu' olarak adlandırılan Ankaferd, şimdi de hastane enfeksiyonlarına karşı kullanılacak.

Antibakteriyel mikroorganizmalara yönelik etkisi incelenen doğal karışımın, küf ve mayanın gelişimini yüksek düzeyde önlediği belirlendi. Laboratuvar ortamında yapılan deneylerde ankaferd'in başta MRSA olmak üzere salmonella, klepsiella, stahylococcus, candida, clostridium gibi hastane enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu tespit edildi.

Bilimsel araştırmayı yürüten Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Biyoteknoloji anabilim Dalı Başkanı Prof. Mustafa Akçelik, Ankaferd'in mikroorganizmalara karşı büyük bir etki gösterdiğine dikkat çekerek, laboratuvar sonuçlarının hastane uygulamaları için umut vaatettiğini dile getirdi. Akçelik, şunları söyledi: "Henüz herhangi bir hasta ya da hastane çalışması yapılmayan 'ankaferd'in asıl etkinliği yapılacak çalışmalar sonucu ortaya çıkacak. Benim şahsi görüşüm, hastane uygulamalarında doğru konsantrasyon yakalandığı takdirde mutlaka sonuç alınacaktır."

Hiçbir yan etkisi yok

Pıhtılaşma sorunu olan hastalarda bile kanamalarını çok kısa sürede durduran ankaferd, tamamen bitkisel karışımlardan yapılıyor. Isırgan otu, asma yaprağı, havlıca, meyan kökü ve kekik bileşiminden hazırlanıyor. Uzmanlar, Hüseyin Cahit Fırat isimli mucidin, ailesinden kalma formüllerden yola çıkarak geliştirdiği ürünün herhangi bir yan etkisinin bulunmadığını ifade ediyor. Hasan Bozkurt, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber