Cumhurbaşkanı Gül, Yüksek Öğrenim Sistemi'nin değiştirilmesini istedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2008 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, rektör atamalarıyla gündeme gelen Yüksek Öğrenim Sistemi'nin iyileştirilmesi konusunda bütün ilgili kurumları öneriler geliştirmeye davet etti.

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Yüksek Öğrenim Kurumu sisteminin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Gül, bilgi ekonomisine geçişin temelinin üniversiteler olması gerektiğine işaret ederek, "Üniversiteler ayrıca, eğitim ve araştırma faaliyetlerine odaklanmalarına ve bunları dinamik bir şekilde gelişen toplumsal ve ekonomik hedefler doğrultusunda gerçekleştirmelerine ihtiyaç vardır." dedi.

Rektör atamalarıyla gündeme gelen Yüksek Öğrenim Sistemi'nin iyileştirilmesi konusunda bütün ilgili kurumları öneriler geliştirmeye davet eden Gül, "Teknoloji geliştirip üretmeden, günümüz dünyasında ekonomik üstünlük kazanamayız. Bölgemizde ve dünyada siyasi bir değeri olan ülkemizin, bu boyutta da önem vermesi gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

Gül, kamunun ar-ge yatırımlarının son yıllarda yaşanan artışında ümit verici olduğunu söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNE ÖZEL VURGU

Konuşmasında Türkiye'nin AB'ye adaylık müzakerelerine uzunca yer ayıran Gül, "Müzakerelerin başarıyla sonuçlanması ise, ülkemizin bu süreci partiler üstü bir anlayışla sahiplenmesine, çok sayıda reformu kısa bir zaman dilimine sığdırılmasına bağlıdır. Siyasi kriterler alanında atılacak adımlar sadece bir mevzuat değişikliği olarak algılanmamalıdır. Bunlar yanı zamanda bir zihniyet değişimini beraberinde getirmelidir. Bu çerçevede, özellikle bireysel hak ve özgürlükler en geniş manada güvence altında olmalı, yasal düzenlemelerin uygulanmasında demokratik anlayış belirgin bir şekilde gözetilmelidir." şeklinde konuştu.

AB müzakereleri kapsamında çıkarılacak olan yargı reformunun, sadece demokratik standartları yükseltmekle kalmayacağını, istikrarı pekiştireceğini, şeffaflığı artıracağını söyledi.

Gül, Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda hazırlanmakta olan Ulusal Program'ın herkesin katkısıyla şekillenmesi ve hızla hayata geçirilmesini istedi.

Gül, Avrupa Birliği'nin de üzerine düşen bazı görevleri yerine getirmesi gerektiğini düşündüğünü vurguladı.

"EN MÜKEMMEL ANAYASA DÜZENLEMESİ YAPILACAĞINI UMUYORUM"

Gül, 1982 Anayasa'nın tadilatı veya yeni bir anayasa hazırlanması konusunda ve kapsamlı bir tartışmasının yıllardır sürdüğünü belirterek, "Yüce Meclis'in, başta siyasi partiler olmak üzere, toplumun bütün kesimlerin katkılarından yararlanarak en mükemmel anayasal düzenlemelere ulaşacağından şüphem yoktur." şeklinde konuştu.

Anayasa konusunda 20 yıldır tartışmamın yaşandığını işaret eden Gül, yeni anayasal düzenlemenin geçmişteki tecrübelerden ders alınarak yapılmasının doğal olduğunu kaydetti.

Yapılacak yeni anayasa değişikliklerinin çağımızın sosyal ve politik gerçeklerine uygun bir anlayışla tasarlanmasının önemli olduğuna işaret eden Gül, konuşmasına şöyle devam etti: "Yeni anayasal düzenlemelerin, milli birlik ve toplumsal dayanışmamızı güçlendirecek biçimde, dışlayıcı olmayan, kapsayıcı bir yaklaşıma sahip olması elzemdir. Temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını kuvvetle teyit eden bir nitelikte olması, yeni anayasal düzenlemelerin gücünü ve sürdürülebilirliğini artıracaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber