Her 4 kişiden 1'i devlet yardımına muhtaç

Haber Giriş : 16 Kasım 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı araştırmasına göre yaklaşık 25 milyon kişi devletin yaptığı sosyal yardımlarla ayakta kalabiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye genelindeki tüm kamu kurumları tarafından yapılan sosyal yardım ve hizmetlerin tek çatı altında toplanmasını öngören yasa tasarısını hazırlarken, Türkiye'nin yoksulluk profilini çıkardı. Bakanlığın verileri, Devlet İstasistik Enstitüsü (DİE) tarafından yapılan yoksulluk taramasından daha acı bir tablo ortaya çıkardı. Buna göre, Türkiye'de 24.6 milyon kişi devletin dağıttığı sosyal yardım ve hizmetlerle ayakta kalıyor.

Her 4 kişiden 1'i sefil

Sosyal yardım ve hizmetlerden yararlananların sayısını 24. 6 milyon olarak açıklayan Çalışma Bakanlığı'nın bu rakamları, DİE'nin yaptığı yoksulluk çalışmasında kişi başına günlük geliri 4.3 doların altında kalan 20.7 milyon kişi sayısından daha fazla. Başka bir ifadeyle, her 4 kişiden 1'i devlet yardımına muhtaç olarak yaşıyor.

Buna göre; 10 milyon 27 bin 193 kişi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan, 13 milyon 396 bin 98 kişi yeşil kart haklarından yararlanıyor. 1 milyon 47 bin kişi yaşlı ve özürlü aylığı, bin 532 kişi madalya aylığı, 16 bin 245 Kore gazisi ve 35 bin Kıbrıs gazisi gazi aylığı alıyor. Devletin aylık bağladığı yoksul kesimden 25 bin özürlü çocuk da yararlanıyor.

Türkiye'nin yüzde 27'si gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yoksulluğun en yaygın olduğu kesim ise yüzde 45'le yevmiyeli çalışanlar. Nüfusun en düşük gelir düzeyindeki yüzde 20'lik dilimi, gelirin sadece yüzde 5.3'ünü, en yüksek gelir düzeyindeki yüzde 20'lik dilimi, gelirin yüzde 50'sini alıyor.

7 kategoride adalet

Bu yoksulluk profiline göre sosyal yardım ve hizmetlerle ilgili yeniden yapılanma çalışmalarını sürdüren Çalışma Bakanlığı, farklı kamu kurumlarnın yetki alanındaki tüm sosyal yardım ve hizmetleri tek çatı altında toplarken, "aile ödeneği, yaşlı aylığı, özürlü aylığı, muhtaçlık ödeneği, geçiçi sosyal yardım, sağlık yardımı ve tazminat nitelikli sosyal yardım" şeklinde 7 ayrı sosyal yardım planlaması yapıyor.

"Aile ödeneği", yerel ölçüler içinde yaşamlarını minimum düzeyde dahi sürdürecek gelirden yoksun çocuklu ailelere en fazla iki çocuk için 12 aya kadar her ay ödenecek. "Yaşlı aylığı", 65 yaşını doldurmuş, kendisine bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan ve herhangi bir geliri olmayan yaşlılara, ikamet ettikleri yerin yaşam düzeyi ölçütlerine göre her ay bağlanacak.

Başkasının yardımı olmaksızın yaşamını sürdüremeyecek şekilde özürlü olanlara "özürlüğü aylığı", yerel ölçüler içinde yaşamlarını minimum düzeyde dahi sürdürecek gelirden yoksun olan aileler, muhtaç kişiler, hamile kadınlar ve benzeri kişilere "muhtaçlık ödeneği" aylık olarak verilecek.

Ani ve beklenmedik olaylar karşılığı olarak talep eden kişilere "geçici sosyal yardım" yapılacak. Prim ödeme gücü olmayan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası primleri "sağlık yardımı" adı altında fona ödenecek. Şeref aylığı, vatani hizmet tertibinden bağlanan aylık, vazife malüllüğü aylıkları, muhtaç asker ailelerine yapılacak yardımlar "tazminat nitelikli sosyal yardım" kapsamında bağlanacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber