Unakıtan, doğalgaz zammı için ekip kuracak, inceleme yapacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2008 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ham petrol fiyatlarındaki değişimin benzin fiyatlarına yansımalarının EPDK ve Rekabet Kurulu tarafından takip edildiğini belirterek, "Şimdi ben de Maliye Bakanlığı olarak bir ekip kuruyorum, ben de bakacağım. Elde ettiğim neticeleri de getireceğim" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2009 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeleri tamamladı. Görüşmelerin sonunda komisyon, bütçe tasarısının maddelerine geçilmesini kabul etti. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığındaki toplantıda muhalefet milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplayan Maliye Bakanı Unakıtan, doğalgazın dışarıya bağlı bir ürün olduğuna işaret etti. Başından beri dışarıdaki fiyat değişikliklerinin Türkiye'deki fiyatlara yansıyacağını

söylediklerini hatırlatan Unakıtan, petrol fiyatlarındaki artışın doğalgaza 6 ay sonra yansıdığına dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Baykal'ın doğalgaz zammının geri çekilmesini istediğini hatırlatan Unakıtan, "Çekin demek bütçeden öde demek. 70 milyona yay bunu diyorsun. Doğalgaz kullanandan da kullanmayandan da almış oluyorsun. Bunu sübvanse etseydik 70 milyona yaymamız gerekirdi" diye konuştu.

Unakıtan, bu ülkenin çok daha sıkıntılı dönemler yaşadığını vurgulayarak, 1978 yılında değil doğalgaz Türkiye'de ipragaz bile bulunamadığını ifade etti. Petrol fiyatlarında yaşanan düşünün tüketiciye aynı oranda yansıtılmadığı yönünde eleştiriler yapıldığını ve bu paranın kimin cebine gittiğinin sorulduğunu hatırlatan Unakıtan, hükümetin de bu işe ilgi göstermediğinin iddia edildiğini kaydetti. Bunları takip ettiklerini belirten Unakıtan, geçen seneki ortalama petrol fiyatının 68 dolar olduğunu, daha o

seviyelere yeni geldiklerini ifade etti. Petrolde artış olurken de artışların aynı oranda yansımadığına dikkat çeken Unakıtan, şunları söyledi:

"2002 yılında petrol fiyatı yüzde 53 artmış, benzin fiyatında yüzde 30 artış olmuş. Ham petroldeki kadar artış olmuyor. 2007'de ham petrol fiyatı yüzde 73 artmış, benzin fiyatı yüzde 15, motorin fiyatı yüzde 18 artmış. O zaman düşüş de aynı şekilde oluyor. Suçlamak çok kolay. Buna EPDK bakıyor, Rekabet Kurulu bakıyor, şimdi ben de Maliye Bakanlığı olarak bir ekip kuruyorum, ben de bakacağım. Elde ettiğim neticeleri de getireceğim. Ama kimin cebine gidiyor diye suçlamayalım."

Unakıtan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Petrol fiyatları ile ilgili nasıl bir izleme birimi kurulacağı sorusu üzerine Unakıtan, Maliye Bakanlığı olarak bir ekip kuracaklarını ve fiyat yapılanmasını izleyeceklerini söyledi. Unakıtan, bu konuda TÜPRAŞ Genel Müdürü ile de görüştüğünü açıkladı.

Unakıtan, geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen yurt dışına çıkan varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik düzenlemeyle ilgili bazı kaygıların dile getirildiğini hatırlatarak, bu konuda inceleme yaptığını belirtti. Unakıtan, mevcut düzenlemenin halen devam eden incelemeleri de etkilediğini kaydederek, bunun Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında düzeltileceğini bildirdi.

Bu arada Maliye Bakanı Unakıtan, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'la AK Parti milletvekilleri arasında yaşanan tartışmanın ardından CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin kullandığı 'gayrı ciddi' ifadelerinden çok alındığını ve kırıldığını söyledi. Bu sözlerini Maliye Bakanı'nı kırmak için söylemediğini belirten Hamzaçebi, toplantının ardından Maliye Bakanı'nın yanına gelerek özür diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber