En çok satan cep telefonları

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2008 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tüketimdeki artış ve azalışın önemli göstergesi olarak kabul edilen cep telefonu satışları, kriz etkisiyle Eylül 2008'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 düştü

Global krizin etkisi ve ardından gelen durgunluk Türkiye'deki cep telefonu satışlarını vurdu.

Bu alanda sektörün referans kaynağı olarak bilinen GfK Türkiye'nin Eylül 2008 verileri, krizin etkisinin Türkiye'de iyiden iyiye hissedildiğini gösteriyor.

Eylül 2008'de Türkiye'de toplam 991.634 adet cep telefonu satıldı. Bu rakam bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.1'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Bankaların tedirginliği

Cirosal anlamda ise bir önceki yıl 175 milyon euro seviyelerini bulan eylül 2008 rakamı, bu yılın aynı döneminde 50 milyon euro'luk düşüşle 125 milyon euro'ya gerilemiş durumda.

Elde edilen bu rakam ciro bazında yüzde 28'lik düşüş anlamına geliyor. Piyasada beklenti ekim-kasım aylarında daha da düşük rakamların çıkması yönünde.

Sektör kaynakları bayramdan sonra bankaların yaşadığı tedirginliğin bayilere yansıdığını, bu yüzden de satış yerine tahsilat peşine düşülmesinden dolayı, böylesine bir gerileme yaşandığını kaydediyor.

Risksiz satışa geçiş

Ekim-kasım döneminde daha kötü sonuç çıkma beklentisinin gerekçesi ise, ?bayilerin risksiz satışa yönelmesinden dolayı, hacimli satış yapamaması' olarak öne çıkıyor.

Aynı kaynaklar, piyasaların dalgalanmasının ardından euro'daki yukarı doğru hareketlenmenin de pazarı kötü yönde etkilediğinin altını çiziyor.

Taklit N99 ?çok satan' listesinde

Piyasada en çok satan modeller listesine bakıldığında, Finlandiyalı üretici Nokia'nın önde gittiği görülüyor. İlk 25 listesine 13 modelle giren Nokia'yı, 7 modelle Güney Koreli üretici Samsung izliyor. Bu iki firmayı Sony Ericsson (3 model), Motorola (1 model) ve General Mobile (1 model) takip ediyor.

Geçen hafta ihalesi yapılan 3G modellerine bakıldığında ?ilk 25 listesinde' ilginç bir model dikkat çekiyor. Bu cihaz Çin'de üretimi yapılan Nokia'nın taklit modeli N99i.

Nokia'nın ürün gamında bulunmayan bu modelde, televizyon, radyo ve dokunmatik ekran özellikleri bulunuyor!

Eylül 2008'de toplam 608 adet satan cihaz, listede 25'inci sırada. Telefonun satış fiyatı ise 105 euro olarak bildiriliyor.

Analistler kötümser senaryoya oynuyor

Araştırma şirketi Gartner, geçen hafta, global cep telefonu pazarında 2008'in üçüncü çeyrek (temmuz-ağustos-eylül) rakamlarını açıkladı. Ulaşılan veriler, global krizin etkisini gösterdiği eylüldeki olumsuz sonuçların, beklentilerin altında büyümenin yakalanmasına yol açtığını gösteriyor. Gartner analistleri, yılın son çeyreğinde büyüme hızının daha da düşeceğini belirtirken, 2009 yılının ise tek rakamlı büyümenin elde edileceği dönemleri beraberinde getireceğini ifade ediyor.

Şükrü Andaç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber