Çelik: Öğretmen ihtiyacı yok demedim

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Aralık 2008 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM GENEL KURULU...

TBMM Genel Kurulunda, MHP ve CHP'li milletvekillerinin öğretmenler ile okulların sorunlarıyla ilgili Meclis araştırması önergeleri, kabul edilmedi.

MHP Grubu adına söz alan Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, öğretmenlerin en iyi giyinme, en fazla okuma, en iyi evde oturma zorunluluklarının bulunduğunu belirtti.

Lojman veya kiralık ev bulunmayan köylerde görev yapan öğretmenlerin, harabe haldeki evlerde kaldıklarını ifade eden Asil, ''Bakanlık tarafından öğretmenlerin giysi ve barınma sorunu mutlaka çözülmelidir'' dedi. Öğretmen ihtiyacı olmasına rağmen atama yapılmadığını öne süren Asil, ''200 bin öğretmen adayı görev bekliyor. Kadrolu atama yerine ücretli çalıştırarak öğretmenleri sömürmek, devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Gençliğe yapılacak yatırım, Türkiye'nin geleceğine yapılan yatırımdır'' diye konuştu. DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan da sözleşmeli öğretmen sayısının AK Parti döneminde artırıldığını savunarak, sözleşmeli öğretmenlerin eğitime katkı sağlayamayacaklarını iddia etti.

Okulların elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerinin velilere ödettirildiğini ileri süren Kurtulan, ''Bütçeden yeterli pay ayırmak yerine, ihtiyaçlar yurttaşlara ödettiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığının 2009 bütçesi, ancak zorunlu harcamaları karşılıyor'' dedi.

-''ÖĞRETMENLER, TOPLUMLARIN MİMARLARIDIR''-

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, öğretmenlerin toplumların mimarları olduğunu belirterek, ''Mum gibi erirler ama etraflarını aydınlatırlar'' benzetmesi yaptı.

Öğretmenlerin bazı sorunları olduğuna dikkati çeken Doğan, AK Parti döneminde bakanlıklar arasında en fazla bütçenin eğitime ayrıldığını, bütçenin 4 kat artırılarak 28 milyar YTL'ye çıkarıldığını söyledi. 2002 yılında 719 YTL ücret alan bir öğretmenin bugün 1196 YTL aldığını anlatan Doğan, ''Ne versek azdır ama esas olan Türkiye'nin şartlarıdır'' diye konuştu. Doğan, Türkiye'deki her üç derslikten birinin AK Parti döneminde yapıldığını savundu.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, okulların yüzde 65'inin araç ve gerecinin eksik, yüzde 70'inin ise fiziki yetersizliği olduğunu iddia etti. ''Okullar, toplanan yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor'' diyen Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ikamet ettiği Keçiören ilçesinde 3 bin öğrencinin okuduğu okulda hizmetli ve temizlikçi olmadığını, su, elektrik, doğalgaz gibi giderleri karşılayamadığını söyledi.

Ateş, öğretmenlerin yüzde 72'sinin ek iş yapmak zorunda kaldığını belirterek, bunların yüzde 26'sının dershanelerde çalıştığını, yüzde 46'sının ise meslek dışı işler yaptığını ileri sürdü.

Yılmaz Ateş, Erzurum Milli Eğitim Müdürünün 12 kez görevden alınmasına rağmen mahkeme kararıyla göreve iade edildiğini belirterek, ''Vicdanınız sızlıyor mu? Bu kadrolar neden size düşman? Onlara işkence etmenizin anlamı ne? Eğitim politikalarında partizanlık almış başını gidiyor. Tecrübeye, deneyime önem verilmiyor'' diye konuştu.

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ise okulların yüzde 74'ünün velilerden toplanan yardım ve katkı paylarıyla hizmet vermeye çalıştığını ileri sürdü.

Öğretmenlerin asıl meşguliyetlerinin işportacılık, emlakçılık ve pazarlama olduğunu ileri süren Büyükataman, öğretmen maaşlarının en az 2 bin YTL'ye çıkarılarak ek iş yapmalarının önüne geçilmesini istedi.

-''ÖĞRETMEN İHTİYACIMIZ YOK DEMEDİM''-

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuşmaların ardından söz alarak, ''Geçmişte, Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan usta öğreticiler, 30 gün çalışmalarına rağmen primleri 10-12 gün üzerinden yatırılıyordu. Bu durumda 90-100 yıl çalışmaları halinde emekli olabiliyorlardı. Bunu AK Parti iktidarı değiştirdi. Sosyal Sigortalar ve Güvenlik Sağlık Sigortası Yasası ile primleri 30 gün üzerinden yatırılıyor'' diye konuştu.

Çelik, Türkiye'nin öğretmen ihtiyacı olmadığını içeren hiçbir konuşması olmadığını belirterek, iktidarlarında her yıl 30-40 bin öğretmen aldıklarını, 2009 yılında da öğretmen alımına devam edileceğini bildirdi. İlköğetimde sınıf mevcudunun ortalama 60 olduğu iddiasının doğru olmadığını kaydeden Çelik, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'ın ''Ankara Başkent Öğretmenevinden öğretmenler yararlanamıyor, çünkü fiyatları çok yüksek'' sözlerine tepki göstererek, ''Burada kalan her 100 kişiden 72'si öğretmendir, 28'i ise diğer kamu çalışanları ya da kamu çalışanı olmayan kişilerdir'' dedi. Öğretmenliğin sadece mesai ile sınırlı bir meslek olmadığını kaydeden Çelik, Türkiye'deki öğretmenlerin yılda 1600 saat çalıştığını, bunun OECD ortalaması düzeyinde olduğunu söyledi.

Çelik'in konuşmasının ardından yapılan oylamada, öğretmenlerin ve okulların sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber