AVEA'ya Sezer incelemesi

Haber Giriş : 01 Aralık 2004 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Aria-Aycell birleşmesini incelemeye aldı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, bu kapsamda birleşme ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı, Türk Telekom ve Telekomünikasyon Kurumu'ndan her türlü doküman ve belgeyi istedi.

Ulaştırma Bakanlığı, elindeki bilgileri Çankaya'ya göndermeye başladı. Diğer yandan birleşme öncesinde, Telekom İtalia Mobil'in (TİM) Türkiye'de İş-Bankası ortaklığı ile kurulan Aria'nın, kendi mali geleceğine yönelik 30 Nisan 2003'te Ernst &Young firmasına yaptırdığı çalışmada, şirketinin kurulma aşamasında piyasadan yaklaşık 3 milyar 600 milyon dolar borç aldığını ortaya çıkarmıştı. Aria-Aycell birleşmesiyle ilgili süreç ise, Telekomünikasyan Kurumu'nun sözleşmedeki şartları yerine getirmediği gerekçesiyle, Aria lisansının sahibi İş-Tim tarafından Paris'teki Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Kurulu'na yaklaşık 4.3 milyar dolarlık dava açmasıyla başlamıştı. İş-Tim ile TK'nın mahkemelik olmasından sonra, Aria GSM şirketinin İtalyan yetkilileri, Aycell ile birleşmeleri halinde davadan vazgeçebileceklerini dile getirmişti. Ancak bu yönde, Aycell'in lisans sahibi Türk Telekom (TT), konuyla ilgili açıklamada bulunmaktan kaçındı.

Birleşmeye yönelik ilk resmi açıklama ise 12 Mayıs 2003'te Türk-İtalyan İş konseyi tarafından İtalya Başbakanı Selvio Berlusconi onuruna verilen yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Erdoğan, Haziran 2003'te aycell aria'nın birleşme sürecini başlattı. Ancak, iki GSM operatörünün birleşmesi hiçte kolay olmadı. Öyleki; birleşmeyi gerçekleştirmek için iki kanun, bir de Bakanlar Kurulu prensip kararı çıkarıldı. Nihayet İş-TİM Telekomünikasyon Hizmetleri ile Aycell Haberleşme ve Pazarlama Hizmetleri'nin birleşme sözleşmesi 15 Şubat'ta imzalandı. Ancak bundan sonraki süreçte, Aria'nın GSM şirketini kurma aşamasında piyasadan aldığı 3 milyar 600 milyon dolarlık borcu gündeme İki operatör arasında yapılan görüşmelerde Türk Telekom, Aria'nın 1 katrilyon 471 trilyon liralık borcunu üstlenme kararı verdi. Birleşme sözleşmesi, iki şirketin faliyete geçtiği günden beri zarar ettikleri ortaya koydu. 22 Ağustos 2001 tarihinde hizmete giren Aycell'in 16 Şubat 2004 tarihli bilançosuna göre, 740 trilyon 651 milyar lira zarar ettiği görüldü.

Aycell'in tüm zararı Telekom tarafından ödendi. Böylece Aycell birlikteliğe sıfır borçla katıldı. Yeni şirketin ortaklarından İş-TİM'in 2004 zararı ise 594 trilyon 390 milyar liraydı. Böylece, birliktelik sonucu yeni şirket 1 kartrilyon 335 trilyon liralık geçmiş yıllara ilişkin birikmiş zararı devralarak ortaklığa başlamıştı. Bu konulardaki tüm gelişmeler Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından mercek altına alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber