Guatr'da 7 doğru bilinen yanlış

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Ocak 2009 14:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Guatr yalnızca şişmanlarda görülmez

Tiroid bezi, iki lobdan oluşan, bir salgı bezi, Guatr ise tiroid bezinin büyümesidir. Tiroid hakkında yanlış bilgiler, hastaların tedaviye cevap verme sürecini bile etkiliyor

SAĞLIK SERVİSİ

Tiroid hormonları insan metabolizmasının hızını, bebeklerin gelişimini ve zekasını, ve üreme sistemi gibi birçok vucüt fonksiyonunun hatasız çalışmasını düzenlerler. Guatr bölgelere göre görülme oranında farklılıklar gösterir. Buna rağmen, toplumumuzda yüzde 30 oranında guatr olduğu saptanmıştır. Uz. Dr. İsmail Yağız, "Tiroid hastalığıyla ilgili doğru sanılan yanlış bilgiler" hakkında bilgi verdi:

YANLIŞ 1: Guatr herkeste olur, bir hastalık sayılmaz, ilaca gerek yoktur.

Guatr herkeste olmaz, tiroid bezi (Doğumsal bir eksikliği söz konusu değilse ) herkeste olur. En sık guatr nedeni iyot eksikliğidir.

YANLIŞ 2: Guatr sadece ameliyatla temizlenir.

Bez büyürken normal, az veya fazla çalışabilir. Guatr tedavisinin tek seçeneği ameliyat değildir.

YANLIŞ 3: Guatr sinirlilik yapar, antidepresan iyi gelir.

Belirtileri; iştah artışı, kilo kaybı, bol terleme, şeklinde ortaya çıkabilir. Antidepresan tedavi hastanın şikayetlerine iyi gelmeyeceği gibi tiroid fonksiyon testlerini bozabilirler.

Nodül elle anlaşılmaz

YANLIŞ 4: Uzun süreli guatr ilacı alışkanlık yapar.

Eğer tiroid fonksiyon bozukluğunuz varsa ve ilaç kullanıyorsanız rutin kontrollerle kan testlerinizi yaptırınız ve doktorunuza danışınız. Vücudun ilaca alışması söz konusu değildir.

YANLIŞ 5: Nodüller elle muayane ile anlayılır.

Tiroid nodullerinin çoğu elle anlaşılmaz, tesadüfen Tiroid ultrasonu ile saptanırlar. Gözle görülen, elle hissedilen, yutma güçlüğü, nefes darlığı veya ağrı gibi klinik belirti yaratan tiroid nodülleri oldukça azdır.

Yeterli iyot alınmalı

YANLIŞ 6: İnce iğne biyopsisi çok acı verir.

İnce iğne aspirasyon biyopsisi tiroid nodüllerinin karekterini anlamak için yapılan ağrısız çok kolay ve güvenilir bir tanı yöntemidir. Özelikle büyüme eğiliminde olan, boyutları 1cm ve üzerinde, birden fazla sayıda, tiroid sintigrafisinde soğuk nodül olarak tespit edilen, radyasyon almış nodüllere uygulanması gerekir.

YANLIŞ 7: Tiroid hastalığı yaşlıların hastalığıdır, genç ve çocukta görülmez..

Tiroid bezi anne karnında 3. haftada gelişmeye başlar. Anneden geçen hormonlarla gelişmesini sürdürerek boyundaki yerini alır. 11.haftadan sonra kendi salgısını üretir duruma gelir. Guatr, sadece şişmanlarda değil, zayıf kişilerde de görülebiir. İyot eksik bölgede yaşayan annenin yeterli hormon salgısı olmadıgından plasenta yoluyla bebeğe veremeyebilir. Sağlık Bakanlığı yenidoğana topuk kanından TSH düzeyi bakılmasını önermektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber