Üniversitede 28 yıl sonra ilk devir teslim

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Ocak 2009 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk akademik hayatının 'amiral gemisi' İstanbul Üniversitesi'nde devir teslim heyecanı yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından rektörlüğe atanan Prof. Dr. Yunus Söylet, eski Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak'tan görevi yarın devralacak.

Uzun süre çalkantılı ve sansasyonel olaylarla gündeme gelen üniversitede 28 yıl aradan sonra ilk kez yaşanacak devir teslim, normalleşme sürecinin belirtisi olarak görülüyor. Bundan önceki devir teslim 1980'de rektörlüğe atanan Prof. Dr. Cem'i Demiroğlu ile Prof. Dr. Haluk Alp arasında yaşanmıştı. 4 dönem kesintisiz rektörlük yapan Cem'i Demiroğlu, usulsüzlük sebebiyle 1993 yılında mahkemece görevden alınmıştı. Yerine, 1997 yılına kadar rektör kalan Bülent Berkarda getirilmişti. Berkarda'dan sonra bu göreve gelen isim, İstanbul Üniversitesi tarihine adını skandallarla yazdıran Kemal Alemdaroğlu oldu. Berkarda'ya yakın olan Alemdaroğlu, devir teslim töreni istemedi. YÖK'ün incelemeleri sonucu 4 ayrı konuda suçlu bulunan Alemdaroğlu, ihaleye fesat karıştırmakla itham edildi ve görevden alındı. Usulsüzlük ve yolsuzluk yüzünden hakkında Meclis'te araştırma komisyonu kurulan tek rektör olan Alemdaroğlu, iki kez rektör seçildi ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından görevden alındı.

Dolayısıyla Alemdaroğlu'ndan sonra rektör seçilen Mesut Parlak'la arasında bir devir teslim yapılamadı. 2004 yılında rektörlüğe gelen Prof. Dr. Mesut Parlak döneminde üniversite normalleşme sürecine girdi. Bazı tartışmalı çıkışlar haricinde Rektör Parlak, üniversitede ciddi bir sorunla gündeme gelmedi. Prof. Dr. Mesut Parlak, yarın yapılacak devir teslim töreninde görevi halefi Prof. Dr. Yunus Söylet'e devredecek. Söylet, rektör olduğu zaman yaptığı ilk açıklamalarda, üniversite içindeki bütün kesimleri kucaklayarak, taraf tutmadan üniversiteyi sadece bilimle gündeme getirmek istediğini belirtmişti.

Burak Kılıç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber