?Ergenekon'un finansörü' denilen sendika başkanı mülkleriyle dillerde

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon'un finansörü olduğu iddia edilen Mustafa Özbek, 34 yıldan beri Türk Metal Sendikası'nın Başkanı. Türk Metal, 230 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük sendikalarından. Başkanı Özbek ise gözaltına alındığı villa da dahil ?milyonlarca dolarlık' mülkleriyle konuşuluyor

ANKARA - ?Ergenekon'un sivil kanadından olduğu iddia edilen Mustafa Özbek, 34 yıldan beri Türk Metal Sendikası'nın başkanı. Özbek, milliyetçi görüşleriyle biliniyor ve son dönemde Türklerin yaşadığı bütün bölgelerin birliği üzerinden ?Avrasya Vizyonu' diye tanımlanan görüşleri savunuyor. Kıbrıs Türkleri, Irak Türkmenleri başta olmak üzere ?Türksoylular'a verdiği destekle biliniyor.

13 Haziran 2007 tarihinde, Ümraniye'de bir gecekonduda el bombalarının bulunmasıyla başlayan Ergenekon Soruşturması'nda 11'nci dalga dün başladı. İlk dalganın yaklaşık 19 ay sonra başlayan 11 dalga, ?Ergenekon'un finansörü' olduğu iddia edilen Türk Metal Sen ile Genel Başkanı Mustafa Özbek'e uzandı. Özbek ile sendikanın dört yöneticisi gözaltına alındı.

Özbek 1994 yılında kurulmasına öncülük ettiği Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu'nun da başkanlığını üstlenmişti. Ayrıca 2005 yılında Yörük ve Türkmen derneklerinin bir araya gelerek oluşturdukları Türk Boyları Konfederasyonu'nun başkanlığını da yapıyor. ?Vatan, millet, devlet, bayrak ve Atatürk? diyen bütün kişi, kurum ve kuruluşları biraraya getirerek ?Türkiye'm Topluluğu? adında bir sivil toplum örgütü oluşturan Özbek, bu örgütlenmenin 55 ilde örgütlenmesini sağladı. Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi'ni (TUSAM) 2004 yılında kurarak, ulusal güvenlik konusunda da çalışmalar yaptı. TUSAM, bu kapsamda Cumhuriyet Gazetesi işbirliğinde bir ?Strateji dergisi' hazırlıyor.

Türk Metal Sendikası'nın 34 yıllık başkanının mal varlığı dikkat çekici. Özbek'in Ankara'da gözaltına alındığı villa da dahil olmak üzere, değeri milyonlarca dolarla ifade edilen çok sayıda gayrimenkulün sahibi olduğu biliniyor. Özbek'in iki otel işlettiği de iddia ediliyor.

Türk Metal Sendikası da Başkanı Özbek gibi malvarlığı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sendika, hükümet yanlısı çevrelerce ?Ergenekon'un finansörü' olarak lanse ediliyor. Özbek ve sendikası, Denktaş'a yakınlığı sayesinde KKTC'de değeri milyon dolarlarla ifade edilen 30'u aşkın gayrimenkule sahip.

270 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük sendikalarından biri olan Türk Metal ile Özbek'in kişisel servetleri adeta birbirine karışmış. Bazı malvarlıklarının sendikaya mı Mustafa Özbek'e mi ait olduğu bile bilinmiyor.

İhbar Manisa'dan

Ergenekon ve sendika bağlantısı da eski bir sendikalı tarafından dile getirilmişti. Özbek tarafından görevden alınan Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Mehmet Ali Özaltın, Özbek'in fatura oyunlarıyla Ergenekon'a para aktardığını iddia etti. Emin Çölaşan ve Mustafa Balbay'a da sendikadan para verildiğini iddia eden Özaltın, sendikanın mallarının ART'ye ?peşkeş çekildiğini' öne sürdü.

Özbek'in adı Ergenekon iddianamesinin 1045, 1074, 1750, 1777. sayfalarında geçiyor. İddianameye göre 14 Mart 2008'de İlhan Selçuk'la telefonla görüşen M.B. şöyle diyor:

?Bakalım yani Mustafa Özbek aradı. Diyor ki Turkish yönetimine de ben hani perde gerisinde de biraz o var. Zaten sürekli dürtüyor eylem yapalım, şey yapalım. Bu yalancı sözcüğünü yalatacağız ona diyor Başbakan'a.?

Selçuk da ?Güzel yapmış? yanıtını veriyor.

Avrasya Radyo TV

Ulusalcıların ?en parlak' ekranı

Avrasya Radyo Televizyonu (ART) Türk Metal sendikası Başkanı Mustafa Özbek'in oğluna ait görünüyor. Mustafa Özbek de bu kanalın ?onursal başkanı' olarak biliniyor. Özbek bu kanalda her ayın son cuma günü, Ergenekon operasyonları çerçevesinde daha önce gözaltına alınan ve ardından serbest bırakılan Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ile birlikte program yapıyor.

KKTC'den de yayın yapan ART, rogramlarında milliyetçi ve ulusalcı isimlerine geniş yer veriyor. Kanal AKP hükümetine karşı etkin bir muhalefet sergiliyor. KKTC Kurucu Cumhur-başkanı Rauf Denktaş da ART'de düzenli olarak görüşlerini açıklıyordu.

Ünal İnanç ve vakfı

Gözaltı sırasını bekliyordu!

Ünal İnanç 45 yıllık gazeteci. Türkiye'nin en kıdemli polis-adliye gazetecisi sayılıyor. Güvenlik ve Yargı Muhabirleri Derneği kurucusu ve başkanı. Daha önce ?aykırı Haber ' adlı internet sitesinde gözaltına alınacağının ipuçlarını vermişti. ?Vay canına ben de Ergenekoncuymuşum' başlıklı yazısında ATO Başkanı Sinan Aygün'le, gazeteci Mustafa Balbay'la ve 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'la defalarca konuştuğunu anlatıp gözaltı sırasını beklediğini ima etmişti. Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi İnanç'ın başkanlığını yaptığı Güvenlik ve Yargı Muhabirleri Derneği ile Çocukları Suç ve Suçlulardan Koruma Vakfı ve Ergazi Derneği'nin öncülüğünde çalışmalar yürütüyor.

Erhan Göksel ve araştırma şirketi Verso

Ünlülerin danıştığı isim

Erhan Göksel, 1959 Ankara doğumlu. Aslında Hacettepe mezunu bir tıp doktoru. Ancak kamuoyu kendisini daha çok ekonomi ve politik psikoloji konusundaki çalışmaları ve faaliyetleriyle biliyor. 1989 yılında kurduğu Verso Siyasal Araştırmalar Merkezi'nde trafik kazasında yaşamını yitiren eski ANAP'lı Bakan Adnan Kahveci ile çalışmıştı. Turgut Özal, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Aydın Güven Gürkan, Hikmet Çetin, Deniz Baykal, Mesut Yılmaz gibi isimlerin danışmanlığını da yapmıştı. Göksel'in seçim kampanyası yaptığı yabancı liderler arasında Bulgar Başbakanı Kostov, Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev gibi isimler de var.

Türkmeneli Derneği

İlgi alanı Irak Türkmeni, Kerkük

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği, Türkiye'de-ki Irak Türkmenlerinin örgütlü olduğu 10 dernek-ten biri. Derneğin, Iraklı Türkmenlerin Türkiye'deki temsilciliği olan Irak Türkmen Cephesi ile bir bağlantısı yok. Ancak son dönemde Türkmen Dernekleri'ni tek çatı altında toplamaya çalışıyor. Bu çerçevede 2007'de yapılan ?Kerkükü destekleme toplantısı'nda Iraklı Türkmenlerin geleceği konusunda görüşler ve atılacak adımlar konuşulmuştu. Derneğin başkanı Savaş Avcı, dün İstanbul'da gözaltına alındı. Operasyonda Türkmeneli Derneği Başkanı olarak gözaltına alınan Savaş Avcı'nın da Sanayi Bakan-lığı'na bağlı Türk Akreditasyon Kurumu (Türkak) Genel Sekreter Yardımcısı olduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber