Mecliste 'Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu' kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 15:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Ankara - TBMM Anayasa Komisyonunda, Mecliste, "Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu" kurulmasını öngören yasa teklifi kabul edildi.

Komisyon, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile CHP, DTP ve DSP milletvekillerince verilen teklifleri birleştirerek görüştü. Teklifi hakkında bilgi veren Çubukçu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin henüz tam olarak sağlanamamasının evrensel sorunlardan biri olduğunu belirterek, bu sorunun, ülkeden ülkeye niteliği ve oranı değişmekle birlikte, dünyanın pek çok yerinde kadınların hak kazanımı ya da uygulamalar konusunda eşitsizliklerle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de 58, 59 ve 60. Hükümet dönemlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana plan ve politikalara yerleştirme çabalarının önemli bir boyutunu oluşturan yasal alanda reform niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirdiklerini anlatan Çubukçu, "Ancak, yasalarımızda yer alan tüm eşitlikçi düzenlemelere rağmen uygulamada sorunlarla karşılaşmaktayız. Toplumsal yaşamda karşılaşılan bu eşitsizlikleri gidermenin en önemli araçlarından biri eşitlik çabalarının kurumsallaşmasıdır" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, konunun toplumun bütününün sorunu olduğuna işaret ederek, düzenlemeye olumlu baktıklarını söyledi. Bal, kadın sorunlarının 58, 59 ve 60,. hükümet dönemlerinde çözüldüğü görüşünün gerçek dışı olduğunu belirterek, "Kadınlarımız hala sadaka kültürüne muhtaç durumdadır" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, yapılan yasal düzenlemelere rağmen kadın-erkek eşitliğinin istenen düzeye getirilmediğini ifade ederek, bunların uygulamaya geçirilmesi gereğine işaret etti.

DTP Grup Başkanvekili ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan, kadının siyasette var olmak için ciddi mücadeleler verdiğine işaret ederek, "Öyle bir çalışma yapalım ki sivil toplum ve kadın örgütleri bizi alkışlasın ve yaşamın her alanında köklü değişikliklere vesile olsun" diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, kadın hakları konusunda AK Parti'nin üzerine düşeni layıkıyla yaptığını anlatarak, kadın erkek eşitliği konusunda kurulacak komisyonunun kadın haklarını izleme komisyonu şeklinde olmasını önerdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, temel amacın kadını birey haline getirmek olduğunu, bu sağlandığında sorunların giderileceğini savundu.

Geneli üzerindeki konuşmaların ardından teklifin maddelerine geçildi. Kurulacak komisyonun adı, uzun süre tartışıldı. Komisyonun adının "Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu" yerine, "Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu" olarak değiştirilmesi benimsendi.

Kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik Türkiye ve uluslararası alandaki gelişmeleri izlemek, bu gelişmeler konusunda TBMM'yi bilgelendirmek, kendisine esas veya tali olarak havale edilen kanun tasarı ve teklifleriyle kanun hükmünde kararnameler hakkında ihtisas komisyonlarına görüş sunmak üzere Mecliste "Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu" kurulacak.

Komisyonun üyeleri belirlenirken kadın milletvekilleri ile insan hakları konusunda uzman milletvekillerine öncelik tanınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber