Kirli havanın faturası bürokrata kesildi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ocak 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da rekor hava kirliliği tespiti ve 'cihaz bozuktu' tartışmaları

Hıfzıssıhha'yı karıştırdı. Olayın basına yansımasının ardından ölçümlerden sorumlu Çevre Sağlığı Araştırma Müdürü Yıldız görevinden alındı

AKP'li belediyelerin kömür yardımı ve hava kirliliği tartışmaları sürerken, Ankara'da kirlilik ölçümleri yapan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ilginç bir 'görevden alma' olayı ile çalkalanıyor. 2008 yılının aralık ayında Sıhhıye'de yapılan ve tehlike sınırının 2.5 kat üzerinde olduğunu gösteren kirlilik ölçümüne ilişkin sonuçlar, Enstitü'nün Çevre Sağlığı Araştırma Müdürü Hamza Yıldız'ı görevinden etti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çevre Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlan Sıhhıye'deki rekor düzeydeki kirlilik sadece bu semtle sınırlı kalmadı. Bahçelievler, Emek gibi semtlerde de yüksek oranda kirlilik tespit edildi. Bulguların medyaya yansımasının ardından ise kurum bünyesinde hava kirliliği ölçümlerinden sorumlu olan Çevre Sağlığı Müdürlüğü'nde soruşturma başlatıldı. Soruşturma tam gaz sürerken 8 yıldır Çevre Sağlığı Müdürlüğü koltuğunda oturan Hamza Yıldız, Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek'in talimatıyla görevinden alındı. Gelişmelerle ilgili herhangi bir yorum yapmayan Hamza Yıldız, AKŞAM'ın sorularını da 'Devlet memuru olduğu' gerekçesiyle yanıtlamaktan kaçındı.

'CİHAZ BOZUKTU'

Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, hava kirliliğini işaret eden raporların, basına yansımasının ardından açıklama yapmıştı. Ölçümlerin tamamen otomatik cihazlarla 10 dakikada bir yapıldığını belirten Ertek, 'Bizim cihazlar düzenli olarak bakımı yapılan hassas cihazlardır. Tabii ki zaman zaman arıza olmuyor değil. Zaman zaman tüm cihazlarda olduğu gibi bu cihazlarda da problemler yaşanabiliyor. Bu problemlere mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde müdahale etmeye çalışıyoruz' demişti.

SAĞLIK SORUNU VARDI

KURUM Başkanı Mustafa Ertek, Yıldız'ın görevden alınmasını doğruladı. Ertek, Yıldız'ın görevden alınma gerekçesini de AKŞAM'a şöyle anlattı:'Sağlık sorunları vardı, sık sık hastaneye gidiyordu. İşleri aksattığı için görevden almak zorunda kaldık. Bozuk cihazdan kaynaklanan ölçümünden sonra görevden alındığı doğru. Uygulamanın nedenlerinden biri bu konu. Ölçüm aletlerinin bakım ve onarımını yeterince yapamıyordu.'

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber