Türk ve ABD üniversiteleri arasında işbirilği protokolü imzalandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2009 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın ABD ziyaretinde; iki ülke üniversiteleri arasında işbirliği protokolü imzalandı. Anlaşma, Illinois Üniversitesi, Michigan Eyalet Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, Ohio Eyalet Üniversitesi ve Purdue Üniversitesi'nin oluşturduğu Midwest Universities Consortium in International Activities (MUCIA) ile YÖK arasında yapıldı. Protokol, Türkiye ile ABD üniversiteleri arasında yeni işbirliklerinin kurulmasının yolunu açıyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında eğitim, bilim ve araştırma alanlarındaki işbirliğinin arttırılması amacıyla 7-12 Şubat tarihleri arasında ABD'de temaslarda bulundu. Prof. Özcan ve Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, iki ülke üniversiteleri arasında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci değişimi ve öğretim üyelerinin ortak araştırma projeleri geliştirmelerinin teşviki başta olmak üzere birçok konuda yetkili kuruluş temsilcileri ile görüşmeler yaptılar. Prof. Özcan bu görüşmelerde, Türk yükseköğretim sisteminin imkânlarını anlatarak stratejik konumu itibariyle Türkiye'nin bir cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çekti.

ABD ÜNİVERSİTELERİ İLE ÖZEL GÖRÜŞMELER YAPILDI

Amerika Eğitim Konseyi'nin (American Council on Education) Washington'da düzenlenen 91. yıllık toplantısına da katılan Özcan, ABD yükseköğretim sisteminin karşılaştığı sorunlar ve yükseköğretim alanındaki yeni eğilimlere ilişkin bilgi alışverişinde bulundu. Prof. Özcan, konferansa katılan ABD'nin önemli üniversite rektörleri ile görüşerek iki ülke arasındaki eğitim ve araştırma alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden Dr. Astrid E. Merget, California Eyalet Üniversitesi'nden Dr. Donald Taylor ve Dr. Chevelle Newsome ile Minnesota Eyalet Üniversiteleri ve Kolejleri'nden Dr. Earl H. Potter ile özel görüşmeler gerçekleştirildi.

Bu özel görüşmelerde ön lisans ve lisans düzeyinde çift diploma programları geliştirilmesi, uzaktan eğitim programları başlatılması, daha etkin İngilizce dil eğitimi verilmesi konularında uzman değişimi, doktora yeterlilik sınavını veren araştırma görevlilerinin bir yıl süreyle ABD'ye gönderilmesi gibi konular gündeme getirildi.

ABD Eğitim Bakanı Arne Duncan'ın konuşmacı olarak katıldığı oturuma da davet edilen Özcan, Yükseköğretim Akreditasyon Konseyi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Judith Wilde ile Washington'da görüşerek kalite güvencesi ve dış denetim konularında bilgi aldı. Prof. Özcan ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültürel İşler Müsteşarlığı'nı ziyaret ederek yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.

MUCIA İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

ABD ziyareti çerçevesinde Özcan; Illinois Üniversitesi, Michigan Eyalet Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, Ohio Eyalet Üniversitesi ve Purdue Üniversitesi'nin oluşturduğu Midwest Universities Consortium in International Activities (MUCIA) isimli kuruluş ile bir işbirliği protokolü imzaladı. İmza törenine katılan Michigan Eyalet Üniversitesi Rektörü Lou Anna K. Simon ve MUCIA Başkanı Dr. Philip R. Smith yaptıkları konuşmalarda imzalanan protokolün Türkiye ve ABD üniversiteleri arasında yeni işbirliklerinin kurulmasına imkân sağlayacağını belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber