İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Bekaroğlu'na yanıt

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "İhale Kanununun düzenlediği kamu ihalelerinin en doğru şekilde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde" yapıldığını, Saadet Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu'nun yönelttiği suçlamaların, "hiç bir mesnedinin olmadığını" bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, ihalelerin bir günde başlanıp bitirilen işlemler değil prosedürü olan ve sonuçlandırılması zaman alan sürece tabi olduğu, ayrıca ihalelerin hemen sonuçlandırılacağına dair bir hükmün de kanunda yer almadığı belirtildi.

Açıklamada, 4734 sayılı kanunun 36 ve 37. maddelerinde ihale sürecinin açık şekilde düzenlendiği, buna göre ihalelerde isteklilerce idareye teslim edilen tekliflerin sıra numarası verilerek teslim alındığı kaydedildi.

Teslim alınan her teklifin 'teslim belgesi tutanağı' düzenlenerek istekliye verildiği belirtilen açıklamada, zarfların açık oturumda yine sıra numarasına göre İhale Komisyonunca istekliler önünde açılarak, tekliflerin açık bir şekilde okunduğu vurgulandı.

Kanuna göre, açık oturumda zarf açma ve belge kontrol tutanağı ve teklif fiyatlara ilişkin tutanağın, hazır bulunanlar önünde talep edilenlere tutanakla verildiği aktarılan açıklamada, bu belgelerin İhale Komisyonu üyelerince imzalandıktan sonra açık oturumun kapatıldığı anlatıldı.

Açıklamada, İhale Komisyonunca daha sonra kapalı oturumla belgelerin incelenerek üzerinde aranan kriterlerin var olup olmadığının araştırıldığına işaret edilerek, birim fiyatlı tekliflerde her birimin fiyatının tek tek sorgulanmadığı, verilen toplam teklife bakıldığı kaydedildi.

İhale sonuçlandırılarak, ihale kararı komisyonca imzalandıktan sonra ihale yetkilisinin onayına sunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bu gerçekler ışığında, İhale Kanununun düzenlediği kamu ihalelerini en doğru şekilde saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Bekaroğlu tarafından yöneltilen suçlamaların hiç bir mesnedi yoktur.

Halkalı'da yapılan yol ve kavşak inşaatı işi iki ihalenin konusu olmuştur. Halkalı Gümrük Yolu inşaatının ilk etap ihalesi 22 Şubat 2006 tarihinde GAP İnşaat'a ihale edilmiştir. Yol ve kavşak işi olarak çıkılan ihale süresinde iş bitirilmiştir. Söz konusu işin 2. etabı ise 19 Ocak 2009 tarihinde Gürhan İnşaat tarafından üstlenilmiş ve inşaat halen devam etmektedir. Sadece yol inşaatı olarak başlatılan ihalenin 140 gün süresi vardır. Dolayısıyla 'işe başladıktan 11 ay sonra ihalenin yapılması' iddiası yersizdir. İki farklı ihale vardır ve ilk ihale ile ikinci ihale birbirinden ayrıdır. Sayın Bekaroğlu'nun konuya tam hakim olmadığı veya yanlış bilgilendirildiği açıklamalarından anlaşılmaktadır."


BEKAROĞLU'NUN İDDİALARI

İstanbul - Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde ihalelerde usulsüzlükler yapıldığını iddia etti.

Bekaroğlu, Fatih'teki Berr Otel'de düzenlediği basın toplantısında, "CHP ve AK Parti'nin 3 Kasım 2003 seçimlerinde kurdukları ikili siyasetle bir aydır İstanbul'da ve tüm Türkiye'de birbirlerini besleyerek seçmeni oyaladıklarını" ileri sürerek, "Bugüne kadar yolsuzluk iddiaları konusunda kamuoyunu ikna edecek hiçbir şey ortaya koymuş değiller" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ihalelerinin tüm kamu ihalelerinde olduğu gibi 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılması gerektiğini ifade eden Bekaroğlu, belediye bünyesinde işleyişin tamamen farklı olduğunu, şeffaf olmadığını savundu.

Mehmet Bekaroğlu, şu iddialarda bulundu:

"Büyükşehir Belediyesinde ihale kanununda amaçlanan bir komisyon halinde çalışma, layık olan firmayı birlikte belirleme gibi bir uygulama söz konusu değildir. Yolsuzluğun görüntüyle tespit edildiği olayda, 23 Ocak 2009 tarihinde yerinde yapılan incelemede, imalatın yüzde 80'i bitmiş olmasına rağmen, rekabet şartlarında ihalesi yapılması gereken iş için yüzde 80 bitirildikten sonra ihaleye çıkılmıştır. Şubat 2008'de başlanmış işin ihale ve sözleşmesi 26 Ocak 2009 tarihinde yapılmıştır. Yani ihalenin kimde kalacağı belli olmayan iş, 1 yıl önceden firmaya yaptırılmıştır."

Bekaroğlu, belgelediği olayın sıradan bir usulsüzlük olmadığını, kanuna aykırı suç teşkil eden bir işlem yapıldığını, esas sorunun ise yetkili olan amirin bu kararları nasıl ve kimlerle beraber aldığı olduğunu söyledi.

"Önce iş verilip bitirildikten sonra ihalesi yapılmaktadır. İhale bedelleri ve kalemler idare yetkilileri ile teklif sahipleri arasında pazarlıklarla belirlenmekte, bu akıl almaz işlemlerle haksız kazançlar elde edilmektedir" iddiasında bulunan Bekaroğlu, yüksek kırım yapmış gibi, ihaleyi alan firmaların yapacağı kalemlerin yüksek tutulduğunu ve buradan haksız kazançlar elde edildiğini ileri sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Elinizde belge varsa savcılığa teslim edin" sözünü hatırlatan Bekaroğlu, dosyayı savcılığa teslim edeceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber