Devlet Tiyatrosu oyuncuları zam istiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 22:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Onur SAĞSÖZ/ERZURUM, (DHA)

DEVLET Tiyatroları (DT) Sanatçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Dal, oyuncu maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığını bildirdi ve zam istedi

Bir tiyatrocunun kendini geliştirebilmesi için birçok kaynaktan yararlanması gerektiğine dikkat çeken Dal, ?Gıda, kitap, DVD bunların hepsi ciddi masraf oluşturuyor. Ancak tiyatrocular belki de iş kolları içinde en düşük yevmiye ile çalışan bir kesim oldu? dedi.

Erzurum Devlet Tiyatrosu'nda oyuncularla birlikte basın toplantısı düzenleyen Devlet Sanatçısı Oktay Dal, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yerleşik tiyatroları ziyaret ederek sorunları dinlediklerini belirtti. Erzurum, Sivas, Van ve Diyarbakır'daki DT'lerde genç sanatçıların büyük başarılara imza attığını savunan Dal, oyuncuların en çok maaşların düşüklüğünden yakındığını söyledi. Maaşların yoksulluk sınırının altında kaldığını iddia eden Dal, ?Malesef son yıllarda bu önemli bir sorun haline geldi. Mesai gözetmeksizin provadan provaya koşan ve özellikle bölgede ciddi sorunlar yaşayan DT oyuncuları yeterli ücret alamıyorlar. Bir tiyatro oyuncusunun kendisini sürekli geliştirebilmesi için bir takım şeylere yatırım yapması gerekir. Örneğin kitap, DVD ya da bir mekan da yemek yemek gibi. Ancak bu ücretlerle tüm bunları gerçekleştirmek pek mümkün değil. Ayrıca özel tiyatrolar konusu var. Devlet özel tiyatrolara bir şirket gözüyle bakmaktan vazgeçmeli. Vergi yükü altında kapanan ve kapanma noktasına gelen onlarca tiyatro var. Merhum Gazanfer Özcan'ın tiyatrosu da bunlardan biriydi. Devletin bu konuyu ciddiye almasını istiyoruz. Çünkü tiyatrolar şehrin yaşayan yüzleridir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber