İŞKUR, iki kez başvurmanın önüne ne zaman geçecek?

İşçi alımlarındaki mülakat sorununun çözümsüzlüğü devam ediyor. Ancak bugün farklı bir konuya dah değinmek gerekmektedir. İŞKUR, ilanları aynı tarihler arasında yayımladığı ve bir dönem olmadığı için, yüksek puanlı bir adayın ismi birden fazla nihai listede bulunabilir. Ayrıca bir kez yerleşen 2010 yılına kadar 2. bir daha başvuramaz gibi bir sınırlama da bulunmamaktadır. İşte sorunlara ilişkin bir tespiti içeren bir üyemizin görüşleri...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2009 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞKUR'UN İŞ İLANLARI

İşkurun ilanlarını incelediğimizde; çoğu kurumun aradığı meslekler ve şartlar birbirini tutmaktadır ve işkur da ilanları genelde aynı tarihler arasında yayınlamaktadır.

İşkur ilan yayınlarken böyle yapmayıp da; farklı kurumlara aynı meslekten veya aynı şartlarda işçiye ihtiyaç varsa, bir ilan bitse ve yerleşenler belli olduktan sonra diğer ilanı yayınlasa daha güzel olacağı kanaatindeyim.

Çünkü yüksek puanı olanlar kendilerine uygun ilan olduğunda başvurusunu yapıyor. Birkaç tane ilan olursa haklı olarak, diğer ilanlara da başvuruyor. Böyle olunca nihai listelere aynı kişiler giriyor. Aynı tarihler arasında başvuru olduğundan bir yere yerleşen kişi; başvurmuş olduğu diğer kurumun nihai listesinde olmasına rağmen, işe yerleştiği için başka kurumun mülakatına gitmiyor ve başka kişilerin nihai listeye girmesi engellenmiş oluyor.

Birde İşkurun ilanlarına KPSS puanı harici öncelikliler (arazisi kamulaştırılan, fazla askerlik yapan, üstün hizmet belgesi olan, kamuda çalışırken ayrılanlar) başvurabiliyor. İşkurun bu öncelikli kişileri neye göre nihai listeye yerleştirdiğini çözemedim. 3 kişi alınacak; 6 KPSS'li, 7 öncelikli kişi listede, 5 kişi alınacak 10 KPSS puanlı var, 18 Öncelikli kişi listede var. Bunun oranı nedir? Yoksa torpile göre mi yerleştiriliyor anlamıyorum. KPSS puanlılara haksızlık yapılmış oluyor.

Fazla askerlik yapacaksın dediler yapmadık mı? Doğuya gönderdiler de gitmedik mi? Devlet arazimizi istedi vermedik mi? Bunlara bir şans gülmüş ve böyle durumda olanlara devlet işine girme şansı verilmiş. Ama KPSS'den yüksek puan almak ne torpille, ne şansla ne de başka bir şeyle oluyor. Sadece çalışarak belirli bir puana ulaşılıyor. Ondan dolayı öncelikli kişilerin değil, KPSS puanlıların nihai listede fazla olması gerekir. KPSS puanlılar; işe alınacak kişilerin 2 katı oluyor ama önceliklilerin sayısı kaç katı olacağı hiç belli değil.

Sonuç olarak farklı kurumlara aynı meslekten veya aynı şartlarda işçi alım ilanı olursa bir ilan bitip kimin yerleştiği belli olduktan sonra diğer ilan verilirse bir çok kişinin daha sağlıklı ilanlardan yararlanacağı görüşündeyim. Birde öncelikli kişilerin nihai liste sayısının düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Birçok kişinin benimle aynı görüşte olduğuna inanıyorum.

Yukarıdaki metin "Haber Gönder" yoluyla iletilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber