Meclis'in ilk müjdesi kredi kartları olacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Mart 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'in açılmasıyla yasal değişikliklerden biri kredi kartlarıyla ilgili olacak. Kredi kartlarına ilişkin teklifin öncelikle ele alınması bekleniyor.

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'in ?kredi kartı borçlarının uzun vadeye yayılarak yeniden yapılandırılmasını öngören projeye hız verilmesini' istemesi üzerine Meclis gündeminde bulunan kredi kartıyla ilgili tekliflerden Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya'nın yasa teklifinin seçim sonrası Meclis'te komisyonda öncelikle ele alınması kararlaştırıldı. İyimaya'nın kredi kartı faizlerinin yeniden düzenlenmesini içeren teklifi geçen dönem gündeme gelmiş ve ?teklifi kredi kartı borcu bulunduğu için verdiği' yönünde söylentiler üzerine geri adım atılmıştı.

BORÇ 34 MİLYON LİRA

EKONOMİK krizle birlikte vatandaş kredi kartları ödemelerinde sıkıntıya düştü. BDDK verilerine göre, 2007 Aralık ayında takipteki bireysel kredi kartı müşteri sayısı 1 milyon 86 bin 33 iken, aynı rakam 2008 Aralık'ta 1 milyon 564 bin 498'e ulaştı. Takipteki bireysel kredi kartı kullanım tutarı, 2007 Aralık'ta 1 milyon 833 bin 815 TL'de kalırken, bir yıl sonra bu rakam 2 milyon 371 bin 733 TL oldu. Bir yıllık artış oranı yüzde 30 olarak gerçekleşti. 2008 yılı sonunda kredi kartı sahibi müşterin bankalara olan toplam borcunun 33 milyar 989 milyon 998 bin TL olduğu gözlendi.

FAİZ HESABI

İYİMAYA'NIN kredi kartı faizlerini yeniden düzenleyen teklifi şu düzenlemeleri getiriyor: ?Dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak. Asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılmış olması halinde kalan hesap bakiyesine akdi faiz uygulanacak. Asgari tutar altında ödenmesi halinde, eksik ödenen kısma gecikme faizi, kalan hesap bakiyesine ise akdi faiz uygulanabilecek. Gecikme hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak. Azami akdi faiz oranı Merkez Bankası tarafından açıklanan bir aylık ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranının iki katını geçemeyecek'.

TÜKETİCİ KORUNMALI

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda yapılan değişiklikle,cari hesaplarda bileşik faiz uygulamasını düzenleyen maddeyle ?tüketicinin korunmasına ilişkin hükümler saklıdır' ibaresinin önergeyle benimsendiğini hatırlattı. İyimaya ?Daha sonra kredi kartlarıyla ilgili kanun teklifi verdim. Teklifim Ticaret Kanunu'ndaki bu hükme de dayanıyor. Teklif sosyal talebe ve ihtiyaca da tekabül ediyor. Seçim sonrası teklifin ele alınmasını bekliyorum' dedi.

NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber