Zam yapılırsa, hükümet ÖTV'yi geri çekecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Mart 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonominin canlanması için gerçekleştirilen ÖTV indirimini fırsatçılığa döndüren otomotivcilere yönetiminden uyarı...Ekonomi yönetimi, ÖTV indirimiyle birlikte stokları tükenen ve yeni siparişleri zamlı fiyatlarla vatandaşa satacağını duyuran otomotiv sektörünü yakın takibe aldı. ÖTV indiriminin, stoklarda biriktiği söylenen 150 bin aracı eritmek ve sektörün önünü açmak amacıyla yapıldığını belirten üst düzey bir ekonomi bürokratı, ?Otomotivde kur farkı nedeniyle fiyatlara zam yapılacağı haberlerini duyuyoruz. Sektör, vergilerin inmesini fırsat bilip zamma yönelirse, bunu normal bir zam olarak düşünmeyiz? dedi.

DESTEK İÇİN İNDİRDİK

Otomotiv sektörü temsilcileri, ÖTV indiriminin piyasaya doping etkisi yaptığını ve stokları erittiğini belirtirken, son dönemde kurlardaki artışın maliyetleri artırdığı, dolayısıyla yeni satışların zamlı tarifeden yapılmak zorunda kalınacağını açıklamışlardı. Devletin destek olmak amacıyla vergi indirimine gittiği bir dönemde sektörün zamma yönelmesini sürpriz olarak niteleyen üst düzey bir bürokrat, şu uyarıda bulundu:

ÖTV'Yİ YÜKSELTİRİZ

?Vergi indirimleri, bu tür malların talebini canlandırmaya, krizin etkilerini azaltmaya yönelik tedbirlerdi. Hiçbir sektör bunu kendisi açısından fırsata dönüştürerek kârını maksimize etme, bu yolla fiyat oynamaları yapmaya yönelemez. Aksi halde iyi niyetle yapılmış düzenleme istismar edilmiş olur. Düzenleme, amacının dışında bir gidişata yönelirse, durumu düzeltip tekrar eskiye dönebiliriz.?

ÖNCE İHTAR

Ekonomi bürokratı, sektörden yapılan zam açıklamalarını ve siparişlerin zamlı karşılanacağı yönündeki vatandaş şikayetlerini yakından takip ettiklerini belirtirken, böyle bir durumla karşılaşılması halinde önce sektöre ihtarda bulunacaklarını söyledi. Bürokrat, ?Uyarımıza rağmen zamda ısrar edilirse devlet gerekeni yapar. ÖTV'yi yeniden yükseltmek, indirmekten daha zor değil? dedi.

YÜZDE 20-25 KUR FARKI VAR

ÖTV indiriminin ardından satışları patlayan otomotivciler yeni zam için kurdaki artışı gerekçe gösteriyor. Sektör temsilcileri, yaklaşık 1 yıldır otomobil fiyatlarına zam yapılmadığını belirterek, ?Şu anda zam yok ama gelecek araçlar için şimdiden fiyat veremiyoruz. Firmaların çoğu ÖTV indiriminden önce fiyatları bir miktar geri çekmişlerdi. Euro o dönemde 1.70 TL'ydi. Bugün 2.25 düzeyinde. Arada yüzde 20-25 fark var.?

TRAKTÖRCÜLER İNDİRİM İSTİYIOR

Türk Traktör Başkanı ve Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, traktör pazarında ciddi daralma yaşanmasına karşın 2008'de cirolarını yüzde 19 artırdıklarını söyledi. Bulgurlu, 2009 yılı için otomotiv sektörüne verilen desteğin KDV indirimi veya hurda teşviği şeklinde traktör üreticilerine de verilmesine ihtiyaç olduğunu ifade ederek, Türkiye'de hala kullanılmakta olan 1 milyon 327 bin traktörün yüzde 44'ünün ekonomik ömrünü tamamlamış 24 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu bildirdi.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber