8 askeri şehit eden PKK'lıya 8 kez müebbet

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2009 12:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Özgür CEBE/DİYARBAKIR, (DHA)

ŞIRNAK'ın Güçlükonak İlçesi'nde 8 askerin şehit edilmesi, 9 askerin yaralanması eylemine katılan PKK'lı M.B., 8 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. PKK'lı M.M.A. ise, 1 kez müebbet ve 16 yıl hapis cezasına mahkum oldu.

Batman'ın Gercüş İlçesi kırsalındaki Mava Dağı'nda 2 yıl önce 3 PKK'lının öldürüldüğü çatışmada yaralı ele geçen PKK'lılar ?Nemrut' kod adlı M.B. ile ?Şevger' kod adlı M.M.A.'nın yargılanmasına Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada 2 PKK'lı hazır bulundu. Pişman olmadığını söyleyen M.B., Kuzey Irak ve İran'daki Şehidan, Hınere, Zap ile Kandil dağındaki kamplarda askeri eğitim aldıktan sonra örgütün özel kuvvetler birimine seçilerek Şırnak'ın Küpeli Dağı'na gönderildiğini söyledi.

Kuzey Irak'taki kampların 14.5 milimetrelik uçaksavarlar, Strella ve İgla füzeleriyle korunduğunu, füze ve uçaksavar kullanıcılarının uzun zaman Ermenistan'da eğitildiğini belirten M.B. şunları anlattı:

?PKK'nın patlayıcı konusunda sıkıntısı yok. Zaten gümrük birimi adı altında kaçakçılardan istedikleri her türlü silah ve mühimmatı temin ediyorlar. Ayrıca Irak savaşından sonra da bol miktarda patlayıcı örgütün eline geçti. Örgüt son dönemlerde uydu takibi ve benzeri teknik takiplere yakalanmamak için cep telefonu kullanımını kaldırdı. Halen BM denetiminde olan Mahmur Kampı'nda örgüte ait bir hastane var. Yaralılar buraya getirilip tedavi ediliyor. Lojistik desteğin büyük bölümü KDP'den geliyor. Ben örgütün Özel Kuvvetler Birimi'nde görevliyim. Bu birim 4 ana branştan oluşur. Sabotaj, bilim-teknik, suikast ve operasyon şeklindedir. Helikopterlerle asker indirilecek alanlar mayınlanarak askerin hareket alanı engelleniyor. PKK önümüzdeki döneme ilişkin 3 aşamalı strateji geliştirdi. Pasif, aktif ve topyekün savunma savaşı. Önümüzdeki dönemde riski az mayınlama eylemleri artabilir. Ayrıca metropol kentlerde ve turistik merkezlerdeki askeri ve ekonomik hedeflere yönelik eylem planları var.?

ÖRGÜTÜN TERZİSİYMİŞ

PKK'lı M.M.A. ise, Kuzey Irak'taki Haftanin Kampı'nda terzilik yaptığını, örgüt mensuplarının üniformasını diktiğini belirterek şunları söyledi:

?Daha sonra Şırnak kırsalına geldim. Batman kırsalındaki Mava Dağı'na büyük operasyon oldu, ben erzak deposuna gizlendim. Kaçmaya çalışırken bize ateş açıldı, bizden 3 kişi öldü, 2 kişi yaralı kaçtık. Tankla bana ateş açıldı. Bir kayanın dibine gizlenerek saklandım ve operasyon bitince tedavim için Küpeli Dağı'na gittim. Burada 1.5 ay tedavi olduktan sonra bu kez bölge sorumlusu olarak tekrar Mava'ya geri geldim. Siirt'in Eruh İlçesi'nin Derhavut Köyü'ne erzak almaya gittik. Köyde askerlerin pususuna düşünce kaçtık. Bizi, erzak getiren milisin ihbar ettiği kanaatine vardık. Bu milisi 2 ay sonra abisi bize getirerek örgüte ihanet ettiğini söyledi. Sorgulandı ve ?Şiyar' kod adlı Bahyettin Yılmaz onu ajan diye infaz etti. Beşiri kırsalında Kobra helikopterler görüntü aldı ve çatışma çıktı. Gece karanlığından yararlanıp kaçmak istedim. İki bacağımdan yaralandığım için kaçamadım. Sabah olunca yakalandım.?

HER ŞEHİT ASKER İÇİN 1 MÜEBBET

Mahkeme, sanıklardan M.M.A.'yı ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanığı ayrıca yola mayın döşemek, patlayıcı madde ve silah bulundurmak, güvenlik güçlerine taciz eyleminde bulunmak suçundan 16 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti.

Sanık M.B. ise, 24 Mayıs 2007 günü Şırnak'ın Güçlükonak İlçesi'ne bağlı Taşkonak-Yağızoymak köyleri arasında hareket halindeki askeri bir araca 30 kilo uzaktan kumandalı patlayıcı ile saldırı düzenleyerek Piyade Uzman Çavuşlar Vedat Dayıoğlu, Bayram Bulat, Atıf Günkan, Bekir Çakır, piyade asteğmen Mesut Uzun, komandolar Mahir Yıldırım, Samet Kırbaş, Özgür Kahveci'nin şehit edilmesi eylemine bizzat katılmak suçundan 8 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırdı. Mahkeme, aynı olayda 9 askerin yaralanması, patlayacı ve madde ve silah kullanılması nedeniyle sanığa ayrıca 40 yıl 8 ay hapis cezası verdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber