'Her il en az iki milletvekili ile temsil edilsin' teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2009 14:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- TBMM Anayasa Komisyonu, her ile düşen milletvekili sayısının en az ikiye çıkarılmasını öngören yasa teklifini, alt komisyona sevketti.

Komisyon, AK Parti Bayburt Milletvekilleri Ülkü Güney ile Fetani Battal'ın, Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifini görüştü.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, komisyonda yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"Mevcut kanundaki düzenleme, aslında Türkiye'de bir çok bölgede birinci olan parti için avantajlı bir düzenlemedir. Bunun küçük illere ikinci milletvekilini verme girişimi, oyları fazla olan partiler için çok avantajlı bir yaklaşım değil. Bu teklif, somut olarak AK Parti'nin belki de matematik hesaplarla karşı çıkması gereken bir düzenlemedir.

Eğer, salt siyasi partinin çıkarına bakarak değerlendirirsek, büyük partilerin aleyhine bir tekliftir. Ama işin bir de diğer boyutu var; çoğulcu ve çoğunlukçu yaklaşımdan bakarsak, farkıdır. O ilde belki tek milletvekilini alan parti, 10-20 az oy almış diğer partinin hiç temsil edilmemesi, bu görüşlerin parlamentoya yansıtılmamasını getirecektir. Dolayısıyla temsilde adalet sağlansın, çoğulculuk daha fazla gerçekleşsin diye bakarsak teklif mantıklıdır ve Türk demokrasisi açısından daha uygundur."

Konuşmaların ardından teklifin, "Düzenlemenin tüm yönleriyle tartışılması, yapılacak değişikliğin sakıncalara yol açmaması" gerekçesiyle alt komisyona gönderilmesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber