Hastanenin duyarlılığı, KKKA hastasını kurtardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2009 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar'da vücuduna kene yapışan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına yakalanan çiftçi 2 haftalık tedavinin ardından kurtuldu.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen hastanın ilk tahlilinin negatif çıkmasına karşın durumu şüpheli bulundu. Tedaviyi kesmeyen doktorlar ikinci bir tahlil daha yaptırdı. Hastaya uygulanan ikinci tahlilin sonucu ise pozitif çıktı. Aradan geçen süreye karşın ilk tahlil sonucuna rağmen tedavisine devam edilen hasta kurtuldu.

Afyonkarahisar'a bağlı bir köyde yaşayan Y.Ç. (61) isimli çiftçi 12 gün önce halsizlik ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye başvurdu. Kan değerlerinin normalin çok altında tespit edilen Y.Ç., AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Y.Ç., hastanede ayrıntılı fiziki kontrolden geçirildi. Hastanın genital bölgesinde kene bulundu. Üzerindeki kene çıkarılan hasta izole edilen bir odaya alındı. Hastanın KKKA taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için alınan numune, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildi. Merkez, hastadaki KKKA bulgusunun negatif olduğunu bildirdi.

Sonuçtan tatmin olmayan hekimler, hastaya antigribal tedavi uygulamaya devam etti. Hastanın durumundan şüphelenilmesi üzerine ikinci bir test istendi. Pozitif çıkan sonuç Y.Ç.'nin KKKA hastası olduğunu ortaya koydu. İlk test sonucu ile yetinilmemesi ve tedaviye devam edilmesi, Y.Ç.'nin hastalığı atlatmasını sağladı.

Konu hakkında bilgi veren AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabin Saba, "Hasta bize geldiği zaman kanaması vardı. Kan değerleri çok düşüktü. Yapılan muayenede genital bölgesinde keneye rastladık. Uygulanan tedavinin ardından hastanın durumu şu an gayet iyi, taburcu edilebilecek düzeye geldi." dedi.

KKKA vakalarında erken destek tedavisinin önemini vurgulayan Saba, KKKA vakalarında ölüm oranının yüzde 7-10 arasında değiştiğini belirtti. Dr. Rabin Saba şu bilgiyi verdi: "Hastalığa yakalanan herkesin yaşamını yitireceği gibi bir şey yok. KKKA'da hasta kanamadan yaşamını yitirdiği için destek tedavi çok önemlidir. KKKA'da 2 test var. Birisi virüsü tanıyan, diğeri vücudun gösterdiği tepkiyi ortaya koyan testtir. Eğer hastalık belirtileri varsa 2 test de yapılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber