Erdoğan: Valililerimizi savunmaya devam edeceğiz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2009 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Valilerimizi, milletten kopuk, millete tepeden bakan, tebessümü, şefkati, merhameti milletimizden esirgeyen devlet görevlileri olarak algılayan zihniyet; çağın gereklerine uyum sağlayan vali profilini yeterince hazzedemedi." dedi. Erdoğan, valileri tahkir eden, şevklerini kırmayı amaçlayan bu siyasi anlayış karşısında bugüne kadar sarsılmadan durduklarını, bundan sonra da valileri özellikle savunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Erdoğan, yeni atanan valileri Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti. Başbakan Erdoğan, kabulde yaptığı konuşmada, son 6,5 yılda, devlet-millet kaynaşmasının sağlanmasında valilerin çok büyük katkılarının olduğunu söyledi. Valilerin esasında devletin temsilcileri olduğunu ifade eden Erdoğan, valileri milletin hizmetkarları olarak gördüklerini ve görmeye devam ettiklerini ifade etti. "Valilerin soğuk, somurtkan ve katı bir devletin şehirlerdeki yansıması değil; tam tersine, devletin şefkatini, kucaklayıcı ve kuşatıcı tavrını milletimize yansıtan gönül erleri" olarak niteleyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Ben, her birinizin bu anlayış doğrultusunda hareket edeceğinize, milletimizin gönlünü kazanmak için yoğun gayret göstereceğinize inanıyorum. Milleti, vatandaşı, halkı kendisine rakip gibi, hasım gibi gören; sadece ve sadece otorite olarak varlık gösteren; sürekli alan, sürekli toplayan bir devlet anlayışı artık çağın gerisinde kalmıştır. Günümüzün devlet anlayışı sosyal devlet ilkesini hayata geçiren, insanlarımıza imkan oluşturan, refahı ve adaleti tesis etmek için çaba gösteren, yeni fırsatlar sağlayan devlet anlayışı olmalıdır."

Anayasada Türkiye Cumhuriyeti'nin "Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti" olarak tanımlandığını valilerden unutmamalarını isteyen Erdoğan, konuşmasında şu noktalara işaret etti: "Bu dört ilkeden hiç biri diğerinden daha az mühim değildir. Bu dört ilke arasında bir öncelik veya sonralık sıralaması yapılamaz, yapılmamalıdır. Ancak, geçmiş dönemlerde, Anayasamızın 2'nci maddesinde yer almış olmasına rağmen, sosyal devlet ilkesinin yeterince hayata geçirilmediğini, ihmal edildiğini, ötelendiğini üzülerek gördük. Bunu telafi etmek için de 6,5 yıldır çok yoğun çaba gösterdik. Süreç içinde, gerek hükümetimiz, gerek valilerimiz, sosyal devlet ilkesine pratik karşılıklar ürettikleri için zaman zaman haksız şekilde eleştirildi. Valilerimizi, milletten kopuk, millete tepeden bakan, tebessümü, şefkati, merhameti milletimizden esirgeyen devlet görevlileri olarak algılayan zihniyet, çağın gereklerine uyum sağlayan vali profilini yeterince hazzedemedi. İdare ettiği şehirde ihtiyaç sahiplerini tespit eden, yoksullarla dayanışan, kamyonun önüne geçerek soğuk kış gecelerinde ailelere kömür dağıtan vali portresini kimileri kabullenmek istemedi. Valilerimizi tahkir eden, şevklerini kırmayı amaçlayan bu siyasi anlayış karşısında bugüne kadar sarsılmadan durduk, bundan sonra da valilerimizi özellikle savunmaya devam edeceğiz."

Dünyanın çok hızlı değiştiğini ve hıza Türkiye'nin de yetişmek zorunda olduğunu kaydeden Erdoğan, "Demokrasinin yerelde başladığına inanan bir Başbakan olarak, Türkiye'nin çağdaşlaşma ve demokratikleşme merkezleri olarak şehirlerimizi görüyor ve yerel birimlerimizi değişim yönünde sürekli teşvik ediyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber