Bin genci e-ihracat ustası yapacaklar

Haber Giriş : 09 Ocak 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çin'e karşı rekabet güçlerini arttırmaya uğraşan ihracatçılar, bir yandan da sektöre kalifiye işgücü kazandırmak için çalışıyor. İhracat işlemlerinin yüzde 80'ini elektronik ortamda yapan şirketler dış ticaret mevzuatını iyi bilen elektronik ticaret ara elemanı sıkıntısı aşmak için eğitim programı başlatıyor. Uluslararası standartlarda elektronik ihracatçı yetiştirmek için başlatılan proje önümüzdeki Mart ayında başlayacak. Projeye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve KOSGEB'in yanısıra Milli Eğitim Bakanlığı da destek verecek.

İŞLERİ BİLE HAZIR

TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin, son yıllarda ihracat rekoru kıran Türk şirketlerinin en fazla elektronik ticaret uzmanı ihtiyacı yaşadığını söyledi. Türkiye'de ihracatının yüzde 80'inin elektronik ortamda yapıldığına dikkat çeken Alkin, 'Yurtdışında ihracatta başarılı olmak istiyorsak, farklılığımızı, yaratıcılığımızı ortaya koymak zorundayız. Onun için de nitelikli ara elemanlar yetiştirmek zorundayız. KOSGEB ve Milli Eğitim Bakanlığı'yla başlattığımız proje kapsamında 2005'te bin ile bin 500 arasında elektronik ticaret ara uzmanı yetiştireceğiz. KOBİ'ler kalifiye ara elemanlarla ihracatlarının arttığını görecekler' dedi.

ÜNİVERSİTE ŞART DEĞİL

Elektronik ticaret uzmanı olarak yetiştirecekleri gençleri yoksul ailerin umut vaad eden çocukları arasından seçeceklerini de söyleyen Alkin, lise mezunlarını tercih edeceklerini belirtti.Alkin şöyle konuştu: 'Bizim ihtiyacımız özellikle elektronik ticareti çok iyi yapan, çok iyi bilen gençler. Üniversite mezunu olmaları şart değil. İhracatta başarılı olmak istiyorsak, dış ticaret mevzuatını iyi bilen elemanlar yetiştirmek zorundayız. Bilişim çırakları diye bir proje başlattık. Yoksul ailelerinin umut vaadeden gençlerini seçeceğiz. Onları vasıflı beyaz yakalı haline getireceğiz. Bunlar eletronik ticarette usta olacaklar. KOBi'lerde iş bulduklarında KOSGEB tam altı boyunca onların SSK primlerini, vergilerini ödeyecek. Asgari ücretlerini verecek.'

Başvurular Mart'ta başlayacak

İhracatçı firmalarda çalışmak üzere yetiştirilecek elektronik ticaret ara elemanları için henüz seçim yapılmadı. Proje için başvurular Mart ayında başlayacak. Başvuru şartları ve tarihi Türkiye İhracatçılar Meclisi, KOSGEB ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitelerinden duyurulacak. Proje kapsamında lise mezunları 120 saat İngilizce, 120 saat internet kullanımı, 120 saat önmuhasebe ve 60 saat portalı kullanma eğitimi alacaklar. KOSGEB, eğitim alan gençlerin KOBİ'lerde çalışırlarsa 6 ay boyunca hem asgari ücretlerini hem de vergilerini karşılayacak.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber